Ekonomika

Konsolidační banka a další dali návrh na konkurz na Let Kunovice, Vrchní soud v Olomouci zrušil konkurs na společnost Královopolská, prezident České lékařské komory David Rath chce pro zdravotnictví od zdravotních pojišťoven více prostředků. To jsou témata dnešní ekonomické rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Česká republika se postupně zbavuje iluze, že co zahraniční strategický partner, to zaručený úspěch. Po působení japonské Nomury v Investiční a Poštovní bance a americkém řízení Tatrovky selhal cizí strategický partner i v Letu Kunovice. Šlo o americkou společnost Pan Pacifik Airways. Neúspěch v podnikáni přitom není ničím zvláštním a i partner, který přichází s nápady a chce přispět k rozvoji firmy, může pod tlakem okolností pohořet. Problémem ale je, když se kromě prostředků zahraničního investora utopí i peníze ze státní kasy. A to se stalo v kunovickém Letu. Konsolidační banka tu daňovým poplatníkům způsobila ztráty, které mohou jít do miliard. O problémech Letu se totiž vědělo už dávno. Státní bankéři se ale rozhoupali až ve chvíli, kdy Let řadu měsíců nevyplácel mzdy. Místo výhodnějšího prodeje přímo do rukou nového investora nyní čeká Let téměř jistě konkurs. Návrh na něj podala u Krajského obchodního soudu v Brně Konsolidační banka. Její mluvčí Jiří Pekárek uvedl, že banka k tomuto kroku dospěla na základě nesplnění podmínek, jejichž lhůta v pondělí vypršela. Motivovala ji rovněž snaha zabránit možným nezákonným převodům majetku Letu. V této souvislosti byla banka informována o snaze generálního ředitele LETu pana Bostwicka prodat kunovické letiště za tři miliony dolarů. Návrh na konkurs podala také pětice zaměstnanců LETu a odborový svaz KOVO. V případě vyhlášení konkursu se stanou věřiteli všichni zaměstnanci, kterým firma dluží mzdy za 4 měsíce.

Projekt na zachování celé nebo části výroby v Letu Kunovice připravuje nyní Moravan Otrokovice. "Nabídli bychom určitý program včetně financování, přičemž by do projektu vstoupila některá zahraniční investiční firma," řekl obchodní ředitel Moravanu Tomáš Štefánek. K záměru generálního ředitele Letu Turnéra Bostwicka prodat kunovické letiště uvedl, že by se tím Let, na nějž je podáno několik návrhů na konkurs, stal prakticky neprodejným.


Na základě návrhů menších věřitelů poslal letos na konci února Krajský obchodní soud v Brně do konkurzu jednu z největších brněnských strojírenských firem. Královopolská se dostala do velkých finančních potíží už před rokem 1998, a ačkoliv letos v lednu dlužila zhruba pěti stovkám subjektů, prohlášení konkurzu vedení firmy očividně zaskočilo. Už v polovině loňského roku totiž podala Královopolská k obchodnímu soudu návrh na vyrovnání - s takovým postupem údajně předběžně souhlasili všichni rozhodující věřitelé. Poté se ale na vedení firmy obrátil věřitel, který trval na okamžitém vyplacení své pohledávky, jinak že dá návrh na konkurz. I pokud by Královopolská měla na to, aby tohoto věřitele přednostně uspokojila, nemohl na to management přistoupit, pokud nechtěl riskovat trestní oznámení od ostatních věřitelů. Obchodní soud pak vyhlásil na jednoho z předních reprezentantů českého průmyslu - Královopolskou konkurs. Představenstvo firmy se proti němu okamžitě odvolalo. Generální ředitel společnosti a předseda představenstva Milan Rada tehdy tvrdil, že soudní vyrovnání je pro věřitele mnohem výhodnější, a stále doufal, že se mu konkurzní cestu podaří zastavit. Stalo se tak až tento týden. Vrchní soud v Olomouci s platností od pondělí konkurs na společnost Královopolská zrušil. Milan Rada rozhodnutí Vrchního soudu přivítal. Podle něj se od února podařilo především udržet a stabilizovat obchodní vztahy společnosti. Milan Rada je přesvědčen, že podnik je schopný v plné míře obnovit činnost výrobní i obchodní. Očekává také, že řada zakázek, které podnik po prohlášení konkursu ztratil, bude pro podnik možná znovu dostupná. Brněnskou firmu Královopolská navštívil v těchto dnech také ministr obrany Vladimír Vetchý, který se domnívá, že jednou z možností jak společnosti pomoci, jsou i ofsetové programy. Také Fond národního majetku vítá odvolání konkurzu na strojírenskou společnost Královopolská. Fond, který je největším věřitelem Královopolské, v tom vidí podle své mluvčí Jany Víškové šanci na ozdravení celého podniku:


Prezident České lékařské komory David Rath chce pro zdravotnictví v příštím roce od zdravotních pojišťoven více prostředků. Jeho požadavek vychází z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky, podle nichž v prvním čtvrtletí letošního roku stouply příjmy z pojistného o téměř tři miliardy korun, tedy o více jak 16 procent. Z toho se však, jak David Rath zdůraznil, do zdravotnictví dostaly jen tři procenta prostředků. Prezident lékařské komory Rath očekává, že trend růstu příjmů pojišťoven bude pokračovat. Proto žádá Česká lékařská komora při cenových jednáních na rok 2001 - která začala tento týden - o 15 až 20 procent více prostředků na všechny druhy zdravotnické péče.


Česká koruna kvůli propadu eura poklesla k americké měně na své minimum od poloviny letošního května. Ke konci středečního obchodování stál dolar 40 korun a 20 haléřů. Ekonomové nevylučují další možné oslabení eura i koruny, která je na společné evropské platidlo vázaná. Ve čtvrtek se dolar obchodoval za 40 korun 80 haléřů a německá marka za 18 korun pět haléřů.