Ekonomika

Do série pozitivních zpráv o vývoji ekonomiky přidal Český statistický úřad v pondělí informaci o růstu vývozu na trhy zemí Evropské unie. Za prvních pět měsíců letošního roku se zvýšil téměř o 30 procent, což potvrzuje rostoucí konkurenceschopnost domácí výroby. Převážně se jedná o stroje a dopravní prostředky, tedy výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Podle analytika společnosti Conseq Finance Petra Zahradníka se příznivě vyvíjí také dovoz zboží.

K dalšímu zjednodušení obchodu se zeměmi Evropské unie přispěje dohoda o vzájemném uznávání certifikátů a zkoušek na průmyslové zboží, která byla v pondělí podepsána v Bruselu. Bude tak nastaven stejný režim výměny zboží, jako by už Česko bylo členem Evropské unie. Zjednodušení se bude týkat hlavně strojírenských výrobků. Čeští vývozci díky tomu ušetří desítky milionů korun.

Centrální banka odmítá některé pozměňovací návrhy k novele zákona o České národní bance, která prošla druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Výhrady tlumočí mluvčí banky Milan Tománek.

Česká národní banka považuje některé pozměňovací návrhy k novele zákona za otevřený útok na svou nezávislost. Odmítá i návrh, aby guvernéra, viceguvernéry a členy bankovní rada navrhovala vláda. Takový návrh je v rozporu s Ústavou, která zakotvuje tuto pravomoc pro prezidenta republiky. Silné omezení nezávislosti centrální banky prosazuje podle pozorovatelů především ODS. Banka je v posledních týdnech v centru pozornosti také kvůli kauze Investiční a Poštovní banky. Některé kritiky České národní banky může povzbudit aktuální zpráva z Evropské unie. Francie totiž navrhla konkrétní kroky k omezení moci Evropské centrální banky. Paříž se už delší dobu brání tvrdé politice centrální banky, která hlídá, aby inflace nepřesáhla dvě procenta ročně. Privatizace Komerční banky se minimálně o čtvrt roku opozdí. Vyplývá to z dokumentu, který vládě předložilo ministerstvo financí. Až do nedávného převzetí Investiční a Poštovní banky Československou obchodní bankou byla Komerční banka druhým největším finančním ústavem v zemi. Vláda počítala původně s jeho privatizací do konce roku. Podle mluvčího ministerstva Libora Vacka způsobil zpoždění především hloubkový audit úvěrů poskytovaných touto bankou.

Hloubkový audit úvěrů Komerční banky vyvolala aféra s podvodnými obchody rakousko-izraelského podnikatele Baraca Alona, na které Komerční banka doplatila ztrátou osmi miliard korun. Celý případ šetří policie, která už také zaslala trestní obvinění některým bývalým vedoucím představitelům banky.

Poslanecká sněmovna jednoznačně podpořila další existenci anonymních vkladů. Proti byli jen sociální demokraté. K likvidaci vkladních knížek na doručitele mělo přitom dojít do konce roku. Anonymní vklady jsou trnem v oku úředníkům Evropské unie. V současné době už je má jen Rakousko, které je ale také hodlá zrušit. Podle ministerstva financí může krok českých poslanců způsobit problémy s Evropskou unií. Ta pokládá anonymní vklady za živnou půdu pro pochybné finanční operace. Například pro praní špinavých peněz pocházejících z prodeje drog či prostituce. Podle poslanců by zrušení existujících vkladních knížek postihlo především řadové občany. Nové vkladní knížky na doručitele ale už nebude možné zakládat od 1. srpna.

Po letošních žních bude chybět milion až milion a půl tun obilí. To povede ke zvýšení cen pekárenských výrobků i masa. Tvrdí to předseda Strany venkova a tajemník Svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba. Letošní dlouhotrvající jarní sucho tak postihne nejen zemědělce.

I přes nižší výnosy obilí by zemědělci uvítali zrušení vývozních licencí. Státní fond tržní regulace vytváří podle Agrární komory umělou cenu, která neodráží situaci na trhu a působí ztrátu řady zahraničních trhů.

Vlastníkem firmy Letov letecká výroba v Praze-Letňanech se stala francouzská Latecoere Group, přední evropský letecký dodavatel. Převzetí české firmy bude doprovázeno pětiletým investičním programem v hodnotě zhruba 440 milionů korun.Vedení pražského Letova sdělilo, že podnik se má stát na základě dlouholeté tradice jedním z výrobních center skupiny Latecoere, specializovaným na výrobu sestav dveří dopravních letadel.

Z Letňan je to co by kamenem dohodil do Vodochod, kde má sídlo známá firma Aero, jejímž hlavním výrobním programem jsou cvičné a bitevní proudové letouny. A právě odtamtud přišla zpráva, že americká společnost Sikorsky Aircraft, která je jedním z nejvýznamnějších světových výrobců vrtulníků, přenese montáž helikoptér typu S-76 z West Palm Beach na Floridě do českého podniku Aero Vodochody. Sikorski Aircraft chce tímto způsobem snížit své výrobní náklady.

Na jižní Moravě naopak největší český výrobce dopravních letadel Let Kunovice čelí návrhu na prohlášení konkursu. Podnik, který vlastní americká společnost Ayres, má problémy i s vyplácením mezd svým zaměstnancům. Letu Kunovice, který se v minulosti proslavil zejména svými dvoumotorovými letouny L-410 v nejrůznějších uživatelských provedeních, by měla prostřednictvím stabilizační dohody pomoci překlenout potíže státní Konzolidační banka.

A na závěr ještě oficiální kursy, které na čtvrtek 13. Července vyhlásila Česká národní banka. Dolar 37 korun, 30 haléřů, marka 18,12.