Ekonomika

Po práci koláče, jak praví jedno české přísloví. Na jídlo si Češi potrpí a hladovět jistě nebudou muset ani v budoucnu, ovšem v poslední době se objevují náznaky, že potraviny výrazně podraží. Zemědělci tvrdí, že kvůli katastrofálnímu suchu až o dvacet procent. Stát však, jak dokládají i slova Hugo Roldana z tiskového odboru Ministerstva zemědělstí, pěstitelům pomůže nevratnou půjčkou, o kterou museli zemědělci požádat nejpozději tento týden

Stát sice zemědělcům pomůže, ale podle odborníků čeká Čechy po prázdninách zdražení potravin o zhruba 10 %. I tak ale budou ceny potravin slále ještě nižší než před několika lety. Například pokud budou producenti požadovat za kilo vepřového masa 39 korun, znamenalo by to cenu na pultech kolem 130 korun za kilogram, ale to je ještě pořád o deset korun méně, než před dvěma lety. Pokud budou chtít zemědělci víc, obrátí se obchodníci na západoevropské trhy, kde se dá kilo vepřového pořídit za 40 korun.

Zemědělci si stěžují, že se ještě nevzpamatovali z obrovského propadu cen v loňském roce a při pohledu zpět jsou jejich průměrné roční ceny stále pod úrovní roku 1995. A to vše při neustále narůstajících cenách energií a pohonných hmot. Ať už bude důvod a výše budoucího zdražení potravin v České republice jakákoliv, téměř jisté je, že k němu dojde. Minulý týden to prohlásil i ministr zemědělství Jan Fencl, když řekl, že ceny potravin v České republice se budou muset srovnat s úrovní v západní Evropě.