Ekonomika

Hrubý domácí produkt České republiky vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku o impozantních 4,4 %. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad. Jedná se už o čtvrtý rostoucí kvartál za sebou a zároveň nejvyšší růst od konce roku 1996. Předčil dokonce i nejoptimističtější očekávání odborníků. Velice příznivá je podle odborníků struktura tvorby domácího produktu. Na jeho růstu se kromě exportu a spotřeby domácností a vlády poprvé po třech letech podílí i růst investic. Předseda sněmovny a ODS Václav Klaus nicméně soudí, že příznivý vývoj nelze připisovat vládě. Podle Klause jde o pokračování cyklického pohybu ekonomiky.

Poslanci navrhli ustavit parlamentní vyšetřovací komisi, která by měla zkoumat postup současné i dřívějších vlád v Investiční a Poštovní bance. Ta byla po několika hodinách nucené správy, kterou na ní vyhlásila ústřední banka, bezprecedentně rychle prodána Československé obchodní bance. Ministr financí Pavel Mertlík nemá z vyšetřovací komise žádné obavy.

Československá obchodní banka mezitím potvrdila převzetí podílu v některých strategických dceřinných společnostech Investiční a Poštovní banky. Podrobnosti sdělil mluvčí ČSOB Jan Stolár.

Akcionáři Poštovní a Investiční banky se už zřejmě smířili s tím, že po porovnání aktiv a pasiv banky nemohou za svůj podíl očekávat žádný výnos. Představenstvo České pojišťovny už rozhodlo o přecenění akcií Investiční a Poštovní banky, které pojišťovna vlastní, na nulovou hodnotu. Hospodářský výsledek pojišťovny za první pololetí letošního roku se tak sníží téměř o jednu miliardu korun.

A ještě jedna zpráva, která se rovněž svým způsobem týká dnes ostře sledovaného bankovního sektoru. V nejbližších dnech zahájí české firmy výstavbu 230 kilometrů dlouhého plynovodu na ruském Dálném východu. Plynovod povede do hlavního města Kamčatky Petropavlovska na pobřeží Tichého oceánu. Zakázku financuje Československá obchodní banka. Podle ministerstva průmyslu a obchodu jde o další výsledek posilování spolupráce s ruskými regiony.

Český průmysl od začátku roku postupně nabírá dech, ale už to není ten průmysl, co býval. Jeho dvě tradiční a stále stěžejní odvětví - hutnictví a strojírenství - stále procházejí těžkou krizí, a tak ho na nohy staví lehký průmysl a obory, v nichž podnikům vládnou zahraniční majitelé. Úspěch je dán tím, že se podařilo restrukturalizovat několik desítek středních firem, po jejichž výrobcích je poptávka v západní Evropě. Výjimky ale existují i ve strojírenství. Například výroba obráběcích a tvářecích strojů se prý letos zvýší v České republice o třetinu. Podle předsedy Svazu výrobců a dodavatelů strojírenské techniky Zdeňka Holého má být motorem oživení americký trh, kde se počítá s masivními investicemi do automobilového průmyslu a také začínající konjunktura v Evropě.

V lehkém průmyslu se daří firmám zpracovávajícím dřevo, textilkám a oděvním provozům, ale také podnikům vyrábějícím elektrotechniku. Právě produkce v těchto oborech rostla od počátku roku nejvíce. Zejména růst textilního a oděvního průmyslu, kde výroba v minulých letech klesala téměř volným pádem a mnozí už tento obor zcela odepisovali, je velkým překvapením. Ještě větším překvapením ale je fakt, že výrobu táhne silná poptávka ve vyspělých zemích západní Evropy. Růst by ovšem mohl být ještě větší, kdyby se Česká republika dokázala efektivně bránit nelegálním dovozům levných výrobků z Asie. Jak tvrdí prezidentka Svazu obchodu Helena Pískovská, její organizace má podezření, že tyto nestandardní obchodní praktiky jsou propojeny i s legalizací peněz pocházejících z trestné činnosti.

Předseda sněmovny a ODS Václav Klaus varuje před používáním výrazu "nová ekonomika". U příležitosti vyhlášení stovky nejvýznamnějších českých firem za rok 1999 sdělil shromážděným šéfům představenstev a podnikatelům, že nová ekonomika určitě neznamená novou ekonomii. Do ekonomické vědy tento termín podle Klause nedoputoval. Je to prý jen takový publicisticko- novinářský termín. Předseda nejsilnější pravicové strany už před časem napsal, že se nemůže připojit k těm, kteří vidí v internetu a dalších podobných vynálezech novou éru lidstva.

V úterý převzali v mladoboleslavské škodovce už posedmé představitelé deseti tuzemských a zahraničních firem Ceny kvality Škoda Auto pro nejlepší dodavatele. Člen vedení koncernu Volkswagen Francisco Garcia Sanz při této příležitosti zdůraznil, že další úspěch koncernu závisí na využití dosud nepoznaného potenciálu internetu. Předseda představenstva Škody Auto Vratislav Kulhánek Radiu Praha potvrdil, že v internetu vidí společnost velkou příležitost k dalšímu zvyšování produktivity práce nejen ve výrobě, ale i při prodeji.

Tolik předseda představenstva Škody Auto Vratislav Kulhánek.

A na závěr jako obvykle kursy, které na čtvrtek 29.června vyhlásila Česká národní banka. Dolar 37 korun, 88 haléřů. Marka 18,25.