Ekonomika

Autor: Zdeněk Vališ.

Národní telekomunikační operátor Český Telecom zvýší od ledna cenovou úroveň telefonních hovorů oproti letošnímu roku o necelé jedno procento, přičemž ceny mezinárodních hovorů v průměru o pět procent klesnou. Míra zvýšení cen vnitrostátních hovorů však bude velmi proměnlivá. Nejvíce se prodraží hovory kolem dvou minut. S prodlužující se délkou hovoru bude zdražení klesat, v některých případech v závislosti na měsíčních paušálních poplatcích a době volání i pod cenovou hladinu letošního roku. Telecom tak v podstatě přichází na trh s podobnými nabídkami, s jakými se zákazníci mohou setkat u mobilních operátorů. Na druhé straně pokračuje válka dominantního Telecomu s novými operátory, kteří získali licenci k poskytování služeb prostřednictvím veřejné pevné telekomunikační sítě od 1. ledna. Jak příslušná jednání probíhají, to už je otázka pro Martinu Kemrovou, manažerku společnosti Aliatel. Ve hře jsou tedy propojovací poplatky. Když dochází k liberalizaci trhu, musí se noví operátoři propojit s dominantním operátorem, tedy Českým Telecomem, a za tuto službu si tento operátor samozřejmě nechává zaplatit. Telecom prý ale nové účastníky telekomunikačního trhu tlačí ke zdi až příliš nevybíravě. Magickým datem 1.ledna 2001 má podle zákona vstoupit Česká republika mezi země s liberalizovaným trhem veřejných hlasových služeb. Jak už řekla Martina Kemrová ze společnosti Aliatel, ve skutečnosti půjde až do poloviny roku 2002 pouze o částečné narušení monopolu Telecomu. Ale ani k němu zatím ještě s příchodem nového roku za deset dní nedojde. Nyní je na Českém telekomunikačním úřadu, aby tomu bylo co nejdříve.


Vláda odsouhlasila Komerční bance státní garance na špatné dluhy až do výše dvaceti miliard korun. Komerční banka je posledním peněžním ústavem, který čeká na privatizaci. K ní by mělo dojít v druhé polovině příštího roku. Vláda očekává, že při poskytnutí garancí získá za prodej 60procentního státního podílu v bance strategickému investorovi větší částku než kdyby záruky nebyly poskytnuty. Stejnou cestu pro zlepšení vyjednávací pozice státu volila vláda už v minulých letech při privatizaci jiných peněžních ústavů. S rozhodnutím kabinetu v zásadě souhlasí i exministr financí, poslanec za Unii svobody Ivan Pilip Stát už před časem poskytl Komerční bance 50 miliard korun na očištění od problematických úvěrů a zároveň prostřednictvím Fondu národního majetku navýšil její základní jmění o sedm miliard. Poskytnutím garancí vláda bance bezprostředně žádné peníze nedává, ani nezvyšuje přímé zadlužení státu. Komerční banka bude dál vymáhat splácení problematických úvěrů a její postup při tom bude podle smlouvy prověřovat státní Konsolidační banka. Teprve pokud Komerční banka spolu s novým majitelem nebude s to za tři roky vydobýt určená aktiva zpět, rozdíl jí uhradí Konsolidační banka. Poskytnutí 20miliardové garance Komerční bance je poslední transakcí tohoto typu, kterou vláda uskutečnila sama. Od 1. ledna vstoupí v platnost nový zákon o rozpočtových pravidlech. A ten mimo jiné stanoví, že udílení garancí vládou musí schválit Parlament.


A na závěr pravidelný pohled do kursovního lístku České národní banky na čtvrtek 21. prosince. Dolar 38 korun, 64 haléřů. Marka 17 korun, 74 haléřů.