Ekonomika

Růst cen ropy a zlata a pokles hodnoty amerického dolaru. To jsou pokračující reakce trhů na teroristické útoky ve Spojených státech. Prudkým oslabením reagují samozřejmě dál také světové burzy včetně pražské. Pokles hodnoty akcí v celém světě očekává analytik společnosti Atlantic Jan Langmayer. Připravil Zdeněk Vališ.

Akcie na pražské burze zareagovaly na události dalším sestupem, a to na nejnižší hodnoty od října 1999. Rovněž analytik společnosti Conseq Finance Petr Zajíc nevidí nejbližší budoucnost příliš optimisticky. Unie investičních společností České republiky doporučila svým členům pozastavení vydávání a odkupování podílových listů fondů, které jsou dotčeny krizí ve Spojených státech. Mohly by totiž nastat problémy s jejich oceněním. Podobný postup ze stejného důvodu zvolily také národní asociace některých zemí Evropské unie.

Na rozdíl od akcií by ceny ropy měly letět nahoru. Distributoři očekávají, že se růst cen ropných produktů na Rotterdamské burze projeví zdražením pohonných hmot. Na českých čerpadlech už tento týden až o tři koruny na litr. Obdobný názor má i analytik Patria Finance David Marek. Zatím se zdá, že se vládám, především v zemích Evropské unie, daří postupovat koordinovaně i na poli hospodářství. Ale tvrdit, že další otřesy nehrozí by bylo předčasné. Optimističtější analytici sice tvrdí, že teroristické útoky nemohou srazit nejmocnější světovou ekonomiku na kolena a pokud na tento útok nenaváže vojenský konflikt, vše by se mělo během několika měsíců vrátit k normálu. Ovšem ani takzvaný normál nedává světu příliš nadějné vyhlídky. Teroristický útok zastihl americkou ekonomiku v nedobré kondici, takže stagnace dynamiky hospodářství Spojených států bude zřejmě delší, než očekávali optimisté. Světové hospodářství prostě nemůže v dohledné době počítat s podněty, které ze Spojených států táhnou globální ekonomiku. V tomto ohledu je Amerika nenahraditelná, ať se to Evropě líbí nebo nelíbí. Také Ivo Nejdl z Raiffeisen Bank konstatuje, že zraky všech zůstanou upřeny na Spojené státy. Údaje, které nedávno zveřejnil Český statistický úřad, poskytly relativně optimistický pohled na českou ekonomiku. V srpnu se například nepotvrdily některé pesimistické prognózy o vývoji inflace. Nepotvrdily se ani prognózy o velkém zpomalení tempa růstu průmyslové výroby v důsledku nepříznivého ekonomického vývoje v Německu a potažmo v celé Evropské unii. Naopak, česká ekonomika jako by šla v hospodářském růstu proti proudu. V následujících měsících se ale zřejmě bude muset v důsledku teroristického útoku na Spojené státy do hlavního proudu zařadit.

A na závěr ještě pohled do kursovního lístku České národní banky na čtvrtek 13. září. Euro 34 korun, 16 haléřů. Dolar 37 korun, 70 haléřů.