Ekonomika

O boji s obcházením celních a daňových povinností prostřednictvím jednotkových cen, o tom, že Brusel klade překážky ve vstupu na trh nejen pracovníkům, ale i firmám a závěrem o daňových sazbách tabákových výrobků je dnešní ekonomická rubrika, kterou připravil Zdeněk Vališ.

Obcházení celních a daňových povinností má být pro dovozce některých druhů zboží v budoucnu o něco složitější. Poté, co kabinet minulý týden schválil nařízení o jednotkových cenách obuvi, vydala vláda tento týden nařízení také pro některé druhy textilních a oděvních výrobků dovážených z vybraných asijských zemí. Cílem je zamezit nelegálním dovozům a uvádění falešných celních hodnot. Například když vietnamský dovozce uvede, že košile nakoupil třeba po pěti korunách za kus, zatímco ve stáncích se pak prodávají za 250 korun. Jednotkové ceny použijí celníci tehdy, když cena dovezeného výrobku bude podezřele nízká a nebude ji možné ani následně stanovit podle ceny stejného či podobného zboží. Na určení výše jednotkových cen se spolu s celní správou podílela Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu. Představitelé Svazu obchodu České republiky, zastřešující podnikatele, kteří se nekalými dovozy cítí poškozeni, považují přijaté řešení za nutné, zdaleka ne však stoprocentní. Také obuvnická asociace by uvítala spíše zavedení kvót pro dovoz obuvi z východních zemí.


Německo a Rakousko chtějí hlavně českým a polským firmám po vstupu jejich zemí do Evropské unie ztížit vstup na svůj trh. Nejprve byl nastolen problém autodopravců, nyní se mluví už i o stavebních firmách a o vesměs málo kvalifikovaných povoláních. Poté, co minulý měsíc Německo a Rakousko prosadily v Evropské komisi návrh na pěti až sedmiletý zákaz volného pohybu pracovníků z budoucích nových členských zemí unie, jedná se tentokrát o omezení v oblasti volného pohybu služeb. Tuto kapitolu už ale Česká republika při jednáních s Evropskou unií uzavřela, aniž by v ní byla zmíněna nějaká omezení. Co tedy sleduje Německo a Rakousko svým novým požadavkem, to už je otázka pro Milana Fridricha, zpravodaje Českého rozhlasu v Bruselu. Požadavek na nové jednání o volném pohybu služeb je ovšem pro Prahu nepřijatelný. Rakousko, ale především Německo mají na druhé straně v Evropské unii velmi silnou pozici. Jak se na tento požadavek dívá Brusel? Zatím tedy není jasné, za jakých podmínek budou moci Německo a Rakousko omezit českou či polskou konkurenci a není ani jasné, zda by se tato omezení týkala celého německého a rakouského území nebo jen pohraničních oblastí.


U vztahu České republiky k Evropské unie ještě zůstaneme. Od 1.června bude v Česku sjednocena daňová sazba na všechny tabákové výrobky. Například ekonom Karel Kříž, známý svými ostrými výhradami vůči bruselské byrokracii, to označil v České televizi za další teroristický akt ze strany Evropské unie. A jaký je názor bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, který příslušnou normu prosadil v Poslanecké sněmovně? Sjednocením daně na tabákové výrobky dojde ke zdražení cigaret. Na druhé straně budou mít cigarety stejné značky stejnou cenu, ať už budou prodávány v trafice nebo v pětihvězdičkovém hotelu. Pavel Mertlík nicméně považuje celou záležitost za prkotinu.