Ekonomika

Komisař Evropské unie pro hospodářskou soutěž Mario Monti prohlásil, že kandidátské země nemohou splnit podmínky pro vstup do unie, pokud budou nadále poskytovat vysokou státní pomoc různým firmám. Monti také upozornil, že další formou státní pomoci jsou dlouhodobé daňové úlevy pro zahraniční investory. Prohlášení evropského komisaře vyvolává v Praze většinou údiv. Česká republika jako jediná z kandidátských zemí celý systém investičních pobídek před uzákoněním projednala s Evropskou unií. A totéž se týká zákona o státní pomoci, který byl harmonizován s legislativou Evropské unie. Podle mluvčího ministerstva financí Libora Vacka obě normy plně odpovídají pravidlům, která jsou uplatňována na tyto záležitosti v Evropské unii.

Někteří ekonomové ovšem připouštějí, že kritika, která zazněla z Bruselu je v zásadě opodstatněná. Například ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík soudí, že stát by měl primárně zajistit rovné podmínky pro všechny účastníky na trhu. Liberální ekonomové dávají často České republice za příklad Irsko, které zaznamenalo v uplynulých patnácti letech raketový vzestup. A na něm prý měly velký podíl nízké daně z příjmů. Další ekonomové naproti tomu uvádějí, že pozici nového hospodářského tygra si Irsko vydobylo právě zásluhou systému investičních pobídek, které přilákaly do země zahraniční kapitál. A řadu různých pobídek využívají i jiné země Evropské unie. Kritiku Bruselu považuje za neoprávněnou rovněž ministerstvo průmyslu a obchodu. Potvrdila to náměstkyně generálního ředitele ministerské agentury Czechinvest Hana Chlebná. Tolik Hana Chlebná, náměstkyně generálního ředitele agentury ministerstva průmyslu a obchodu Czechinvest. Rovněž jedním z hlavních cílů úterní návštěvu premiéra Miloše Zemana v Bavorsku byla jednání o investicích. Podle pozorovatelů může mít Zemanova návštěva velký ekonomický dosah. Po úterku je prý Česká republika už jediným zahraničním partnerem, pro kterého se vedle dvou míst v Německu rozhoduje při plánování výstavby obří automobilky bavorský koncern BMW. K následování společnosti Volkswagen, která ovládá nejúspěšnější český podnik ŠkodaAuto, vyzval Zeman i další německou automobilku Audi. Ta rovněž hledá sídlo pro svůj nový závod. Na rozdíl od BMW ale spíše v dlouhodobějším horizontu. Podle zahraničních odborníků je výhodou Česka hustá síť kvalitních subdodavatelů pro automobilový průmysl, se kterými už získal velmi dobrou zkušenost Volkswagen.

A na závěr dnešní monotematické rubriky ještě pravidelný pohled do kursovního lístku České národní banky na čtvrtek 25. ledna. Dolar 37 korun, 53 haléřů. Marka 17 korun, 87 haléřů.