Ekonomika

Ilustrační foto: Filip Jandourek
0:00
/
0:00

Vláda schválila nové platové tabulky, které navýší platy státních zaměstnanců od listopadu o 3,5 procenta. Průměrné měsíční zvýšení by mělo činit asi 650 korun. Pracovníkům ve zdravotnictví se ale platy zvýší až od ledna, a to o pět procent.

Ilustrační foto: Filip Jandourek

Vláda schválila nové platové tabulky, které navýší platy státních zaměstnanců od listopadu o 3,5 procenta. Průměrné měsíční zvýšení by mělo činit asi 650 korun. Pracovníkům ve zdravotnictví se ale platy zvýší až od ledna, a to o pět procent.


Ministerstvo financí navrhuje v novém zákonu o prokazování původu majetku především zvýšení pravomocí finanční správy. Ta by měla mít možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud neevidovaný majetek bude vyšší než ministerstvem navrhovaných deset milionů korun, finanční správa vyzve k prokázání původu majetku a popřípadě majetek zdaní. Umožnit to má nový zákon, který by měl podle ministerstva financí platit od roku 2016.


Ilustrační foto: František Tichý

Razantní až desetinásobné zvýšení poplatků z těžby hnědého uhlí by mohlo mít velmi negativní dopady na zaměstnanost a investice a pro dotyčné oblasti ztrátu několika miliard korun za rok. Po schůzce těžebních firem s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) to řekl předseda představenstva společnosti Severočeské doly Ivan Lipin. Návrh na zvýšení těžebních poplatků obsahuje novela horního zákona, kterou v současnosti připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu na základě dohody stran vládní koalice.


Marian Jurečka,  foto: ČT24

Ministerstvo zemědělství spustí koncem října již dříve avizovanou marketingovou předvánoční kampaň za zhruba 50 milionů korun na podporu prodeje tuzemských potravin. Na Žofínském fóru na téma Potravinová bezpečnost a soběstačnost to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman přivítal, že se do kampaně mají zapojit také obchodní řetězce. Obává se však, aby většinu potravin v jejím rámci neprodávali obchody ve slevových akcích.


Státní správa letos za devět měsíců vypsala veřejné zakázky za 249 miliard korun. To je o takřka polovinu (46,3 procenta) více než loni, vyplývá z nejnovější analýzy společností CEEC Research, NESS a Komory administrátorů veřejných zakázek.


Ministři financí zemí EU se v Lucemburku shodli na rozšíření automatické výměny informací například o bankovních účtech. Nebudou tak přicházet o daně ve chvíli, kdy mají jejich občané konto v jiné členské zemi EU. Pro většinu zemí unie by měla nová pravidla začít platit od roku 2017. Výjimku si vyjednalo Rakousko, které se připojí o rok později.


Ilustrační foto: ČT

České aerolinie chtějí pilotům od příštího roku citelně snížit platy. Nejvíc se má změna dotknout zkušených kapitánů, kterým chce vedení snížit plat o 30 procent. Mladším pilotům má mzda klesnout o pětinu. Mzdový řád vedení aerolinií předalo odborům. Ty sice snižování platů chápou, vadí jim ale nepoměr mezi snížením platů u nováčků a u seniorních kapitánů a obávají se odchodů nejzkušenějších pilotů.


Výroba osobních aut v Česku za letošní tři čtvrtletí stoupla proti loňsku o 12,2 procenta na 936.151 vozů. Podíl víc než 60 procent měla Škoda Auto, následuje Hyundai s téměř 25 procenty a TPCA se skoro 15 procenty.


Pole s řepkou olejkou,  ilustrační foto: Barbora Kmentová

Letošní sklizeň obilovin bude zřejmě třetí nejvyšší v historii. Proti loňsku vzroste o skoro 16 a půl procenta, vyplývá z aktualizovaného odhadu k 15. září. Sklizeň řepky má být rekordní a meziročně o 6,2 procenta vyšší. Brambor se má proti loňsku sklidit víc téměř o čtvrtinu, cukrovky o 2,7 procenta. Čísla zveřejnil Český statistický úřad.


Téměř 70 procent tuzemských firem se domnívá, že postup Západu vůči Rusku je po událostech na Ukrajině správný, neboť je třeba hájit demokratické hodnoty. Vyplývá to z průzkumu, který pro ČTK uskutečnila ČSOB v polovině září mezi více než 500 tuzemskými podniky.


Ilustrační foto: Filip Jandourek

Mobilní operátoři musí "lépe, přesněji a jasněji" formulovat ve smluvních podmínkách, že jejich klientům propadne kredit na mobilním telefonu, pokud jej v jimi stanovené lhůtě nevyužijí a nedobijí si nový. ČTK to sdělil zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček s tím, že dosavadní smluvní podmínky o propadnutí kreditu nemluví jasně. O věci již jednal i s Českým telekomunikačním úřadem. Ten bude podle Křečka žádat mobilní operátory o formulační změny ve smluvních podmínkách.


Požadavky mladých lidí na zaměstnavatele se výrazně zvyšují. Mladá generace finančních profesionálů je ochotna pracovat maximálně 12 hodin přesčasů za měsíc, navíc požaduje možnost práce z domova, dostatečný profesní rozvoj a odpovídající finanční ohodnocení. Vyplývá to z průzkumu mezinárodní Asociace certifikovaných účetních mezi zaměstnavateli a mladými talenty ve finanční profesi.


Detektivové největších domácích pojišťoven odhalili za tři čtvrtletí podvody za více než tři čtvrtě miliardy korun, což je meziročně o desítky milionů více. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami. Stále převládají podvody v pojištění aut, roste ale podíl podvodů v úrazovém a životním pojištění. Nejvíce případů je tradičně v Praze.