Emmerová chce před privatizací nejprve vytvořit síť nemocnic

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) chce čelit snahám o privatizace bývalých okresních nemocnic zřejmě jen na omezenou dobu, než se vytvoří síť těchto zdravotnických zařízení. Pomocí sítě chce zaručit ústavní právo lidí na dostupnou, kvalitní a rovnocennou péči o zdraví. Po vytvoření sítě se pak mohou zbylé nemocnice libovolně přeměnit, řekla novinářům Emmerová po debatě na sjezdu České lékařské komory v Brně.

Ministryně připravuje zákon o neziskových lůžkových zařízeních, v jehož režimu by právě základní nemocnice v síti měly pracovat. Cílem obchodní, například akciové, společnosti je totiž tvorba zisku, kterému bude firma podřizovat třeba skladbu oborů, a nebude tak stabilním bodem sítě, uvedla Emmerová.

Senátor a stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek je ale k vytváření sítí organizovaných ministerstvem zdravotnictví skeptický. V systému veřejného pojištění by podle něj měly síť tvořit zdravotní pojišťovny svou smluvní politikou. Podle něj to pojišťovny nedělají dobře, mají však řadu překážek ze strany státu, ať už v legislativě nebo v postoji resortu zdravotnictví.

Ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková uvedla, že pro pojišťovny je důležité mít síť nemocnic navázanou na smluvním základě, a je jedno, zda je zařízení soukromé či státní.

Emmerová uvedla, že ministerstvo nyní pracuje na kriteriích, které by měly nemocnice v síti splňovat. Důvodem je nastolení srovnatelných podmínek ve všech krajích. "Ministerstvo by mělo vydat, jak se říká noty, a kraje by to měly respektovat a takovouto síť naznačit," řekla. Kraje by pak také vytvořenou síť spravovaly. Ministryně poznamenala, že v regionech, kde už jsou bývalé okresní nemocnice transformované na obchodní společnosti, se musí stát dohodnout s kraji na garanci určitého rozsahu odborností v nemocnicích a jejich přechodu do režimu neziskového zařízení.

Existenci 70 až 80 procent nemocnic v režimu veřejných neziskových organizací podporuje i předseda ČLK David Rath. Uvedl to v debatě na sjezdu komory s tím, že nezavrhuje soukromé podnikání ve zdravotnictví, ale podle něj by to měl jen doplněk. Proti názorům prezidenta ČLK na soukromá zdravotnická zařízení se staví především privátní lékaři.