Koronavirus v Česku zatím není, riziko ale existuje. Nemocnice jsou podle ministra připraveny

Ilustrační foto: ČTK/AP/Lee Jong-chul

Nemocnice v České republice jsou na případný výskyt koronaviru připraveny. Potvrdil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Česko podle něj zatím sice neeviduje žádný případ nákazy, riziko ale existuje. Za znepokojující označil zejména situaci v Itálii, která hlásí největší nárůst nakažených a kam v tomto období cestuje hodně Čechů. V Číně mezitím běží klinické testy amerického antivirového přípravku, který před několika lety vyvinul tým vědců v čele s Čechem Tomášem Cihlářem.

Ilustrační foto: ČTK/AP/Lee Jong-chul
V Česku bylo dosud na koronavirus testováno 86 lidí a všechny vzorky byly negativní. Rozšíření nemoci do tuzemska ale podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nelze stoprocentně vyloučit. Zejména v souvislosti se situací v Itálii, která je nejzasaženější evropskou zemí. Ministr zdravotnictví na čtvrtek svolal Ústřední epidemiologickou komisi, která se má situací zabývat.

"Doposud se zdálo, že je situace hodně lokalizovaná v rámci Číny, dnes se to ale mění. Navyšuje se počet infikovaných mimo Čínu a bohužel i v Evropě, která nám není úplně vzdálená. Musíme na to být připraveni,"řekl Vojtěch.

Zrušení leteckých linek mezi Českem a Itálií, podobně jako s Čínou, podle něj zatím nehrozí. Jistá opatření už ale byla přijata. Pražské letiště Václava Havla jako první na světě vyhradilo kvůli koronaviru pro přílety z Itálie gaty s cíleným screeningem cestujících.

Také ministerstvo zahraničí Čechům doporučuje, aby se regionům v severní Itálii, kde se ohniska nákazy objevila, vyhnuli. Do Itálie jezdí hodně Čechů lyžovat, kvůli viru zatím ale zájezdy neruší.

Testování remdesiviru

Ilustrační foto:  ČTK/AP/Claudio Furlan
Ve Wu-chanu mezitím probíhají klinické zkoušky látky nesoucí název remdesivir, u které je šance, že by mohla proti koronaviru zabrat. Na jejím vývoji se podílel i český biochemik Tomáš Cihlář, pracující v San Francisku jako viceprezident americké farmaceutické společnosti Gilead Sciences. „Jde o dvě klinické zkoušky. Jedna probíhá na pacientech v kritickém stavu, druhá na lidech s méně vážnými symptomy,“ řekl Cihlář Českému rozhlasu Plus.

"Ten léčebný postup je takový, že pacienti dostávají jednou za den infúzi, která trvá třicet minut. Léčba potrvá celkem deset dní a doufáme, že během té doby poznáme, jaký vliv má na průběh nemoci. Tento léčebný postup jsme použili už dřív při zkouškách remdesiviru během epidemie eboly v africkém Kongu," popsal český biochemik, který patřil k žákům významného vědce Antonína Holého, jenž stál za vývojem antivirotik využívaných v boji s HIV a AIDS.

Cihlář upřesnil, že jak virus eboly, tak nový koronavirus totiž patří do stejné skupiny takzvaných RNA virů. Vědci se proto paralelně s vývojem léku na ebolu snažili zjistit, jestli remdesivir může být užitečný pro další skupinu virů, včetně koronavirů.

"Udělali jsme řadu preklinických zkoušek na různých zvířecích modelech, zase ve spolupráci s řadou amerických institucí, kde jsme potvrdili jak profylaktický, tak terapeutický účinek remdesiviru na modelech virů SARS nebo MERS. Speciálně virus SARS je velice blízký příbuzný nového koronaviru, máme proto dobrou šanci, že by ta látka mohla být účinná během probíhající epidemie," vysvětlil. "V této chvíli se snažíme být optimističtí a doufat v ten nejlepší výsledek," dodal Tomáš Cihlář pro Český rozhlas Plus.