Kritická situace v Česku: Nemocnicím docházejí kapacity, vyhlašují stav hromadného postižení

Foto: ČTK/Deml Ondřej

Epidemická situace se v Česku od začátku března dál zhoršuje. Roste počet nakažených kroronavirem a nemocnice jsou nejvytíženější od začátku pandemie. Hlásí nedostatek volných lůžek intenzivní péče i zdravotnického personálu. Některé musely přistoupit k vyhlášení stavu hromadného postižení osob.

Foto: ČTK/Kubeš Slavomír

V některých krajích Česka už nejsou pro pacienty s covidem žádná volná lůžka na ARO a JIP, jinde se kapacita vyčerpání blíží. Kritického bodu dosáhla situace v nemocnicích v Pardubickém kraji, který jako první v úterý vyhlásil na neurčito stav hromadného postižení osob. Znamená to mimo jiné, že se zdravotníci nemůžou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování a odsunu všech postižených.

„Situace je opravdu velmi složitá, ač nerad, přirovnal bych to k válečnému zdravotnictví. Pokud máte setrvalý stav velkého počtu pacientů, musíte k péči přistupovat jiným způsobem, než je klidová situace. A my opravdu v klidové situaci nejsme,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Dodal, že někteří pacienti leží i na přistýlkách.

Došlo na krizové scénáře

Podobně jako v Pardubickém kraji hlásí naplnění kapacit nemocnic i další regiony. Stav hromadného postižení osob tak vyhlašují i další nemocnice. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je situace špatná, a došlo tak na krizové scénáře. „Budeme se snažit dělat vše pro to, abychom situaci zvládli,” řekl ve středu po jednání Ústředního krizového štábu.

Vláda ve středu večer rozhodla, že hejtmani mohou nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským povoláním kromě těch, u nichž jsou registrováni pacienti. Ministr zdravotnictví připravuje také rozhodnutí, kterým vláda do péče o pacienty s covidem zapojí více zdravotnických zařízení. Česko také o převozu pacientů jedná s okolními státy.

Ministr Hamáček v této souvislosti ve středu informoval, že Česko dojednalo 19 míst v německých nemocnicích, dalších 20 míst i s leteckou přepravou pacientů nabídlo Švýcarsko. A pomoc s hospitalizací covidových pacientů nabízí také Polsko.

Smutné prvenství Karlovarského kraje

Foto: ČTK / AP Photo / Petr David Josek

Mezi nejpostiženější patří i Karlovarský kraj. Tam v posledních týdnech nastalo to, co ještě v žádném českém kraji během pandemie. V únoru tam s covidem zemřelo víc lidí než loni ve stejnou dobu na všechny nemoci dohromady. Vyplývá to z aktuálních dat ministerstva zdravotnictví a Českého statistického úřadu, která má k dispozici Český rozhlas. Loni to bylo 343 lidí, letos v únoru zemřelo s covidem 19 443 lidí.

Podle demografky Kláry Hulíkové z Univerzity Karlovy  je takový nárůst počtu úmrtí v Česku bezprecedentní. „Když si vezmeme, že tam je víc úmrtí jen na jednu jedinou diagnózu, než bylo celkově na všechny dohromady, tak to je něco nepředstavitelného. Kdybychom to převedli na celou republiku, jsou to enormní čísla,“ zhodnotila údaje o počtu zemřelých v Českém rozhlase.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) říká, že podle něj k této tragické situaci výrazně přispělo rozšíření britské mutace koronaviru. „My dnes už tu původní mutaci tady vůbec nemáme. Máme tady tu velmi agresivní britskou. A druhá věc je, že se snižuje věk vážně nemocných lidí.“