Státní nákupy ochranných pomůcek provázel chaos. Vyplývá to z výsledků prověrky NKÚ

Foto: Štěpánka Budková

Na začátku epidemie provázely státní nákupy značné rozdíly v ceně i kvalitě. Za prvních osm měsíců loňského roku utratily ministerstva zdravotnictví a vnitra celkem 8 a půl miliardy korun za nákup roušek, respirátorů a dalších pomůcek.

Zmatky v nákupech byly podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) vyvolány i tím, že ministerstva měla vlastní nákupní týmy, které nespolupracovaly.

Na pandemii nemohl být nikdo připravený. NKÚ 'objevil Ameriku', řekl v reakci premiér Andrej Babiš (ANO).

"Pokud přišla pandemie, kterou nikdo neočekával, a všechny státy světa začaly nakupovat ochranné prostředky, tak logicky na to nikdo nemohl být připraven."

Situaci podcenily podle premiéra všechny státy.

Vojtěch: Ceny se měnily až o stovky procent

Adam Vojtěch | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Podle kontrolního úřadu ministerstvo zdravotnictví od roku 2011 až do začátku epidemie neaktualizovalo Pandemický plán. Neměnily se ani pohotovostní zásoby ochranných pomůcek.

Ve skladech Státních hmotných rezerv bylo na konci roku 2019 k dispozici jen 10.000 respirátorů a státní fakultní nemocnice měly respirátorů FFP3 asi 5500. To jim stačilo jen pro pětinu odborného personálu na několik hodin.

Na mimořádnost situace na začátku epidemie upozornil tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

"Pokud tam nemáte žádnou zkušenost, i na ministerstvu zdravotnictví nikdo neměl takovou zkušenost, tak je jasné, že zkrátka vše nefunguje úplně ideálně."

Podle ministra Vojtěcha se zpočátku nepředvídatelně měnily ceny. Denně třeba o stovky procent.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) reagoval na výtky kontrolního úřadu tim, že vnitro muselo koupit pomůcky co nejrychleji. Nákupů se podle něj ujalo proto, že ministerstvo zdravotnictví to samo nezvládalo.

"My jsme byli pověřeni usnesením vlády nakupovat z Číny. Nakupovali jsme přímo, i ty ceny byly podstatně nižší než ceny, za které nakupovaly jiné rezorty."

V krátké době musel stát kvůli šíření covidu-19 nakoupit miliony roušek, respirátorů, rukavic a brýlí nebo testů na koronavirus.

NKÚ: Za resprirátor až 777 korun

Jan Hamáček,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Kontrolní úřad poukázal na rozdílné ceny nakupovaných pomůcek. Vnitro například nakupovalo respirátory FFP3 za ceny od 60 do 422 korun za kus. Ministerstvo zdravotnictví dokonce kupovalo i respirátory nižší třídy FFP2 až za 777 korun za kus.

Jak dodal ministr Hamáček, kdyby se ministerstvo řídilo striktně formalistickými postupy doporučovanými NKÚ, nebylo by s největší pravděpodobností schopné vyřešit v tak krátkém čase kritický nedostatek ochranných pomůcek na začátku pandemie.

Vysoké rozdíly v cenách pomůcek se ale podle NKÚ objevovaly i v době, kdy se již situace kolem nákupů ve světě uklidňovala, uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala.

"Důvodem k zařazení této kontroly byly alarmující zprávy o předraženosti nákupů a ty se nám potvrdily. Cenový rozptyl u srovnatelného zboží byl obrovský."

Pirátská strana uvedla, že úřad při prověrce využil i jejich dva rozsáhlé podněty. Ministři by měli podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše konkretizovat, kdo přesně jednotlivá rozhodnutí činil. Ministři podle něj také ignorovali české výrobce ochranných pomůcek.