Prymula: Česko zdvojnásobilo kapacitu lůžek, polní nemocnice budou pojistkou

Foto : ČTK / Ondřej Deml

Česká vláda se připravuje na výrazný nárůst počtu lidí nakažených koronavirem. Podle ministra zdravotnictví je s rychlým šířením epidemie potřeba počítat v následujících třech týdnech. Zdravotnickou kapacitu podle něj Česko téměř zdvojnásobilo, další rezervy ale příliš nejsou. Proto se musí aktivovat rezervní kapacity.

Roman Prymula | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek zdůraznil, že Česko má stále vysoké procento pozitivních testů z celkového počtu a narůstající počet úmrtí. „To není příznivé. Musíme mít dvě priority: zastavit tento nárůst a vybudovat dostatečnou kapacitu, aby při nárůstu nedošlo k tomu, že nemocniční kapacity budou zaplněny a přetečou,“ řekl.

Ministerstvo proto ve spolupráci s armádou připravuje polní nemocnici v areálu výstaviště v pražských Letňanech. Další kapacity by měly vznikat i na dalších místech. Prymula uvedl, že nepředpokládá, že by se polní nemocnice využila, kvůli skokovému nárůstu epidemie ale podle něj potřebuje Česko rezervy.

Pro polní nemocnici budou na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech využity dvě haly  (na snímku je jedna z nich) ze sedmi,  foto: ČTK/Deml Ondřej

„Nemocnice v Letňanech by měla mít kapacitu 500 lůžek, deset ventilovaných. To znamená, že to není nemocnice urgentního typu, budou tam pacienti s lehčím průběhem. Nemocnice se začne využívat až v momentu, kdy budeme mít ohrožené kapacity v ostatních nemocnicích,“ uvedl.

Zařízení pro lůžkovou péči v Letňanech je podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) armáda schopná vybudovat do 10 dnů. Z celkového počtu 500 lůžek, jich armáda poskytne 100, zbytek bude ze Správy státních hmotných rezerv. Armáda také zajistí péči o 200 lůžek, zbytek doplní civilní zdravotníci.

Kolaps lůžkové péče nehrozí

Ladislav Dušek | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška hrozí při optimistickém scénáři na konci října až pět tisíc pacientů v nemocnicích. Z toho tisícovka ve vážném stavu. „Pokud by se neprojevila přijatá opatření, ve druhé polovině října se nakazí 200 až 250 tisíc lidí,“ uvedl Dušek. Zatím je nejvyšší počet pacientů v Praze, dále v Jihomoravském kraji a v kraji Moravskoslezském.

Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý v pátek  řekl, že kolaps zdravotnictví v Česku kvůli epidemii covidu nehrozí. Nejbližší týdny budou však podle něj velmi těžké, zejména pro personál.

Foto: ČTK/Ondřej Deml

„Jistě nás čekají potíže ve smyslu rozhodnutí o tom, co ještě je neodkladná péče a co nikoliv. To je všechno cena za to, že jsme schopni ten systém navýšit tak, abychom zvládli nápor pacientů," dodal Černý,  který je také vedoucím Klinické skupiny COVID při ministerstvu zdravotnictví.

Od pondělí také začíná fungovat operativní Národní dispečink lůžkové kapacity České republiky.

Pomoc nabízejí Česku i ostatní země, připraveno pomoci Česku je například sousední Bavorsko, která je ochotno přijmout pacienty s koronavirem ve vážném stavu.