Téměř 6 miliony korun přispěli lidé od podzimu v projektu Energii lékařům

Foto: Vojtěch Koval, ČRo

Energetické tyčinky, oříšky, sušené ovoce, čokoláda, káva či krém na ruce. To všechno obsahují balíčky, které pro zdravotníky v Česku připravují organizátoři projektu Energie lékařům. Pomáhájí jak ve zdravotních zařízeních, tak v domovech pro seniory.

Zakladatel projektu Energie lékařům Jan Lukačevič se na jaře rozhodl pomoct profesím z takzvané první linie boje proti koronaviru a poslat jim trochu energie v potravinových balíčcích.

Jan Lukačevič,  foto: Ondřej Tylčer,  ČRo

Celkem jich už dobrovolníci od jara rozvezli přes 100 tisíc. Především na infekční oddělení, oddělení ARO, do speciálně zřízených COVID oddělení, do Státního zdravotního ústavu i do krajských hygienických stanic. K prosinci 2020 přidali i domovy pro seniory.

"Tahle pracoviště jsou trochu přehlížená, zároveň ten nápor na ně je obdobný jako na nemocnice. Pomalu prosakovaly zprávy, že i tam je nakžená velká řada seniorů a že pečovatelé shánějí pomoc," řekl Českému rozhlasu Jan Lukačevič.

Foto: Vojtěch Koval,  ČRo

Organizátoři uvádějí, že přestože by rádi pomohli všem, není to v kapacitních možnostech: "Věříme, že tato pracoviště jsou v těchto týdnech kvůli pandemii koronaviru nejpřetíženější a potřebují dodat energii nejvíce, přestože víme, že i ostatní lékaři a sestry to teď nemají lehké. Z kapacitních důvodů jsme se ale museli rozhodnout pro tento užší výběr pracovišť."

Od podzimu 6 milionů

Na jaře lidé přispěli v projektu Energii lékařům přes 5 milionů korun, na podzim skoro 6 milionů. Jan Lukačevič odhaduje, že díky nově vybraným financím budou moct dobrovolníci balit a rozvážet potravinové balíky nejméně do půlky února.

Foto: Vojtěch Koval,  ČRo

"Předpokládáme, že finance, se kterými pracujeme pokud možno efektivně, nám budou stačit na třetí vlnu," řekl Českému rozhlasu.

V současné době dodávají balíčky do zhruba 70 pracovišť ve všech krajích celé České republiky. Každý týden ale přibývají pracoviště nová.

Reakce

Reakce z nemocnic potvrdily, že si pomoci opravdu váží. Některé zveřejnili organizátoři na webu projektu. Například z Krajské nemocnice T. Bati jim přišel krátký, ale o to výstižnější vzkaz: „Energii využijeme, a to v boji s tím otravným virem a za zdraví našich pacientů!”

Foto: Vojtěch Koval,  ČRo

Uherskohradišťská nemocnice napsala: “Velmi děkujeme za poslání výrobků pro naše zdravotníky. V této době si nesmírně vážíme jakékoliv pomoci.”

V Ústřední vojenské nemocnici měli dobrovolníci příležitost se zeptat, jak jsou s energií zdravotníci spokojeni. "Nejenom, že je podle vrchní sestřičky celý kolektiv potěšen, ale dodala: nám produkty neskutečně pomáhají vydržet při naší práci v této nelehké době," napsali na webu.