EU: Český rozpočtový deficit byl ve skutečnosti nižší, je vysoký kvůli odlišné metodologii

Český deficit veřejných financí činil v loňském roce podle statistik EU rekordních 12,9 procenta HDP a stal se suverénně největším schodkem ze všech 25 členských a vstupujících zemí EU. Podstatně se tak lišil od deficitu, který v Česku hlásily vláda a statistický úřad. "Rozdíl se rovná státní záruce ve výši 160 miliard korun, tedy 6,3 procenta HDP, kterou stát poskytl Československé obchodní bance v souvislosti s převzetím Investiční a poštovní banky," potvrdili ve čtvrtek ČTK nejmenovaní experti v Bruselu. Z těchto peněz byl vyplacen jen zlomek, podle metodologie ESA95 se však musela jednorázově do deficitu promítnout celá suma. "Deficit je částečně způsoben jednou viditelnou státní zárukou, která činí asi 6,3 procenta HDP," napsala Evropská komise ve středeční zprávě o České republice.

Znamená to, že "skutečný" deficit veřejných financí v ČR dělal loni zhruba 6,6 procenta a byl tedy lepší, než předpovídala komise (osm procent HDP). Ta však zároveň jeho navýšením na 12,9 procenta poukázala na tíživý závazek státu, který může finance vládního sektoru nebezpečně rozhoupat, pokud by měl být naplněn.

Komise v uvedené zprávě o stavu české ekonomiky nabádá vládu i k vytváření střednědobých výdajových výhledů, které by oslabily nutkání vlády udělovat státní garance, "jež jsou nadále zdrojem podstatného fiskálního rizika". V jarním hospodářském výhledu EK napsala, že "zbývající státní záruky jsou odhadovány na zhruba sedm procent HDP". Jakmile by z těchto záruk bylo cokoli vyplaceno, zatížily by zase v plné výši schodek veřejných financí ČR. Pokud by naopak skončily, aniž by byly využity, promítly by se do výnosů, tedy do příjmové kolonky vládních financí.