EU se dohodla na covidových pasech, mají usnadnit cesty od začátku léta

Lidé v Evropské unii budou patrně se začátkem letních prázdnin moci začít využívat k usnadnění cest přes hranice takzvané covidové pasy. Zástupci členských zemí a Evropského parlamentu po několika dlouhých jednáních dospěli ke kompromisu, který počítá se zavedením bezplatného certifikátu v digitální či papírové podobě. Pro jeho získání budou lidem k dispozici cenově dostupné covidové testy. Unijní země by až na výjimky neměly pro majitele osvědčení zavádět dodatečné podmínky jako například karantény. Oznámil to hlavní parlamentní vyjednávač Juan López Aguilar.

EU s postupujícím očkováním proti covidu-19 chystá letní oživení cestovního ruchu, který patří k odvětvím nejvíce zasaženým pandemickými omezeními. Na žádost zvláště jihoevropských států, které doufají v letní návrat turistů, vyjednaly unijní instituce parametry společného cestovního certifikátu. Jednodušší cesty přes hranice, které nyní výrazně komplikuje nákaza, umožní lidem očkovaným, těm s negativním testem či s protilátkami po prodělání nemoci.

"Chápeme, že platba za test může znamenat finanční zátěž pro občany, zejména pro ty, kteří musí často překračovat hranice, jako jsou přeshraniční pracovníci nebo rodiny s dětmi, které ještě nejsou očkovány," zdůvodnila unijní finanční podporu místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která se na přípravě certifikátu podílela. Bezplatné testy by mohli podle Lópeze Aguilara mít například přeshraniční pracovníci či studenti.