EU se rozhodla vytvořit vojenský štáb - v NATO i mimo ně

Evropská unie se rozhodla vytvořit vlastní vojenské plánovací pracoviště, jež bude sídlit ve velitelství Severoatlantické aliance, a navíc ještě jedno mimo ně. Toto řešení schválili šéfové států a vlád jako součást programu posilování evropské obranné kapacity. Po měsících trpkého dohadování se Spojenými státy se unie shodla na francouzsko-německo-britském návrhu, který nejvyšší představitelé těchto tří zemí doladili při páteční snídani. Zajišťuje Spojeným státům dohled na plánování evropských operací prostřednictvím NATO a zároveň umožňuje některé podružné nebo civilní aspekty plánovat mimo alianci.

Podle schváleného dokumentu bude zřízena "malá buňka" pro evropské plánování při Vrchním velitelství ozbrojených sil NATO (SHAPE). Aliance je vyzývána, aby na oplátku poslala své styčné důstojníky do Vojenského štábu Evropské unie (EUMS), ve kterém má vzniknout druhé plánovací pracoviště. Vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana na tiskové konferenci vysvětlil, že první buňka bude zaměřena na ty operace, které bude EU provádět s využitím prostředků NATO, a na čistě vojenské akce. Druhá se bude orientovat spíše na civilní aspekty mírových misí, zejména stabilizaci v poválečné situaci.

Spokojen byl i český premiér Vladimír Špidla. "Podporujeme to, protože všechny analýzy říkají, že to odpovídá zcela našemu postoji, tedy posílit schopnost Evropské unie k operacím a přitom nenarušit transatlantickou vazbu. K tomuto řešení nemáme výhrady", prohlásil premiér Špidla.