Eurotel asi příští týden začne nabízet rychlý internet přes mobil

Společnost Eurotel zřejmě spustí vysokorychlostní mobilní přístup na internet CDMA začátkem příštího týdne. Firma spolu s mateřským Českým Telecomem svolala na pondělí tiskovou konferenci, kde by měla oznámit zahájení komerční nabídky.

Zkušební provoz služby CDMA, která by měla fungovat v kmitočtovém pásmu starší mobilní sítě NMT, se protáhl kvůli rušení sousedních frekvencí. Rušeno tak bylo například televizní vysílání. "Rušení příjmu televizního vysílání bylo v dotčených místech vyřešeno na náklady Eurotelu. Případné další možné rušení bude odstraňováno obdobným způsobem," uvedl minulý týden předseda ČTÚ David Stádník.

Eurotel buduje CDMA v pásmu 450 MHz, které získal v roce 1991 na 20 let pro analogovou mobilní síť NMT s předčíslím 601. ČTÚ již dříve uvedl, že nebude kmitočty přidělovat dalším operátorům. Ti nepochodili ani s žádostí, aby Eurotel v okamžiku spuštění služby přišel s velkoobchodní nabídkou. "Žádosti tohoto druhu považujeme za předčasné, protože sami ještě zmíněnou službu neposkytujeme," řekla ČTK mluvčí Eurotelu Diana Dobálová.

Služba CDMA by měla umožnit připojení o rychlosti kolem 200 kbit/s, což je asi pěti- až desetinásobek současné rychlosti pro připojení z mobilního telefonu. Eurotel by měl službu nabízet i jako možnou alternativu služby Internet Express od mateřského Českého Telecomu.

Zákazníci mobilních operátorů mohou v současnosti využívat pro přístup na internet technologii GPRS. Ta je však pomalá a umožňuje rychlost kolem 50 kbit/s za cenu kolem 800 Kč měsíčně. ADSL začíná na rychlosti 512 kbit/s za cenu pod 1000 Kč včetně 350korunového paušálu za telefonní linku.