Evropské obchodní komory varují vládu před zpožděním reforem

Pokud nová české vláda neučiní okamžité změny veřejných financí a právně podnikatelského prostředí, může Česká republika ztratit svou dobrou pověst ve světě obchodu. Tvrdí to Evropsko-české fórum (ECF), které sdružuje obchodní komory pěti evropských zemí a prezentuje zhruba 80 procent přímých zahraničních investic do české ekonomiky. Prohlášení fóra ČTK poskytla mluvčí ECF Jana Pelcová. Další zpoždění reformy není podle evropských podnikatelů ani možné, ani přijatelné. "Země už čeká na reformy příliš dlouho," uvedlo ECF. Nová vláda musí podle fóra nezbytné reformy zařadit na první místo svého programu.

Zredukovat byrokracii a ulehčit život podnikatelům v úterý vládě doporučili také tuzemští ekonomové. Podle analytiků staronová vláda nemá ucelenou koncepci hospodářské politiky. Jednotliví ministři již navíc podle nich přišli s různými sliby a plány, které vláda nemůže splnit. Reformě důchodů, zdravotnictví a dalším skutečným problémům se podle nich koalice naopak vyhýbá, řekli ČTK analytici.

Prioritou nové vlády Stanislava Grosse by podle fóra měla být reforma veřejných financí a právně podnikatelského prostředí včetně modernizace daňového systému a redefinice systému plateb sociálního pojištění. Vláda také musí podle ECF pokračovat v novém moderním způsobu komunikace s podnikatelským světem v rámci Rady pro rozvoj podnikatelského prostředí. Nutné je rovněž zlepšit investiční atraktivitu České republiky. Zahrnuje to především reformy v oblasti bankrotů, obchodního rejstříku, obchodního soudnictví a celkové zlepšení v oblasti vymáhání práva v České republice. ECF dále doporučuje soustředit se na přípravu druhé fáze reformy veřejných financí, zejména ve vztahu k reformám penzijního systému a financování zdravotní péče s důrazem na mandatorní složky výdajů státního rozpočtu.

Evropsko-české fórum (ECF) sdružuje instituce průmyslových a obchodních komor Británie, Francie, Německa, Nizozemí a Švédska.