Evropský parlament dostane ze Senátu podklady o Železném

Evropský parlament dostane ze Senátu hlavně podkladové materiály a záznam jednání, při němž horní komora před dvěma lety vydala tehdejšího senátora a nynějšího europoslance Vladimíra Železného k trestnímu stíhání. Vyplývá to z textu odpovědi europarlamentu, kterou ve čtvrtek schválili členové senátního mandátového a imunitního výboru.

Evropský výbor pro právní záležitosti se chtěl kvůli nové žádosti o zbavení imunity Železného od senátorů mimo jiné dozvědět, jaké důvody je vedly k jeho vydání. Senátoři se tomu ale vyhnuli odkazem na záznam jednání. "Nechtěli jsme se pouštět do komentáře, proč Senát Železného vydal. Odkazujeme ve svých odpovědích k tomu, jak (Senát) jednal, aby si Evropský parlament udělal obrázek o celé kauze," uvedl již v úterý bývalý předseda výboru Jan Hadrava (US-DEU).

Senát před dvěma lety posuzoval především to, zda trestní stíhání Železného pro poškozování věřitele a krácení daní má nějaké politické motivy. Většina členů výboru se tehdy shodla na tom, že Železného případ nemá charakter politické perzekuce, nesouvisí s jeho mandátem, a doporučila jeho vydání. Jeho doporučení pak vzalo za své 61 z 80 přítomných senátorů.