Expremiér Zeman vystoupí v předvečer hlasování o osudu vlády

V předvečer hlasování o důvěře vládě vystoupí ve čtvrtek na ekonomické konferenci na pražském Žofíně expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman. Ten by měl přednést svoji představu reformy veřejných financí. Zároveň se očekává, že reformní zákony současné vlády podrobí silné kritice.

Hlavním tématem konference mají být možnosti a varianty reformy a další aktuální problémy české ekonomiky. Na konferenci kromě Zemana vystoupí i bývalý ministr financí Jiří Rusnok. Současný ministr financí Bohuslav Sobotka se i přes pozvání organizátorů akce nezúčastní, neboť chce být v Poslanecké sněmovně přítomen schvalování reformních zákonů.

Zeman se již dříve v tisku vyjádřil, že by se Česká republika schválením reformy přiblížila ke krachu. Vládou předkládané zákony mu připomínají úsporné balíčky vlády Václava Klause v roce 1997. Podle něj pravicová reforma je založená na výdajových škrtech a zvyšování nepřímých daní, což odporuje programu sociální demokracie. Zeman rovněž nesouhlasí se snížením daní podnikatelům a naopak by je mírně zvýšil. Argumentuje tím, že ČR má přímé daně o čtvrtinu nižší než Evropská unie. Jejich další pokles by podle něj vedl především k vyššímu vývozu zisků do zahraničí, protože velká část českých podniků má právě zahraniční vlastníky. Investoři podle něj nejdou za nižšími daněmi, ani nepřebíhají mezi zeměmi, jakmile některá z nich daně podnikům sníží. Malé daně by prý také znamenaly ztráty v příjmech státního rozpočtu. Vláda chce daně podnikům během tří let snížit z 31 na 24 procent.