Povolební vyjednávání: Vládu chtějí sestavit koalice. Prezident je hospitalizován

SPOLU a PirSTAN

Po volbách, kde těsně zvítězila koalice Spolu, se už rozjíždí povolební vyjednávání. V Lánech navštívil prezidenta premiér Andrej Babiš (ANO). Krátce po jeho odchodu odjel prezident do Ústřední vojenské nemocnice.

Ještě nikdy v historii nebyl výsledek voleb tak těsný. Mezi vítězem voleb, koalicí Spolu a hnutím ANO je rozdíl pouhých 0,67 procenta, tady zhruba 35 tisíc hlasů. Druhé ANO bude mít díky nové metodě přepočtu hlasů dokonce o jeden mantát víc. Spolu získalo 71 mandátů, ANO 72, třetí PirSTAN 37 křesel a Okamurova SPD 20 mandátů.

Kroužkování poškodilo v koalici Piráty

Volby také ukázaly, jak může systém kroužkování výrazně poškodit strany v koalici. To se stalo Pirátům, kteří byli v koalici s hnutím Starostové a nezávislí. Ačkoliv se o šéfovi pirátů Ivanu Bartošovi mluvilo jako o možném budoucím premiérovi, teď se na pirátském fóru mluví o jeho odvolání nebo o ochodu strany do opozice.

Ivan Bartoš | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Lidé totiž v koalici PirSTAN hromandě kroužkovali Starosty a nezávislé. I když koalice získala 37 mantátů, Pirátům z toho patří jen čtyři. Výsledek, se kterým podle místopředsedy Pirátů Mikuláše Peksy počítali jen největší pesimisté.

Koalice věří, že je prezident pověří složením vlády

Petr Fiala | Foto: Vít Šimánek,  ČTK

Zástupci koalic Spolu a PirSTAN věří, že prezident Zeman pověří složením vlády jejich koalici. Dohromady totiž dají ve dvou set členné sněmovně 108 křesel. V noci po volbách podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu a požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu.

Ten chce však sestavit i hnutí ANO. Hodlají oslavit koalici Spolu. Premiér Babiš podotknul, že ANO volilo 1,5 milionu lidí. Prezident Zeman totiž dříve prohlásil, že pověří nejsilnější stranu, nikoliv koalici.

Prezident je hospitalizován kvůli komplikacím chronického onemocnění

Miroslav Zavoral,  ošetřující lékař prezidenta | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Do Lán přijel v neděli dopoledne premiér Andrej Babiš (ANO). Zdržel se však jen krátce, zhruba 45 minut. Chvíli po jeho odchodu vyjela z lánského zámku sanitka, která převezla prezidenta do Ústřední vojenské nemocnice. Na doporučení lékaře souhlasil s hospitalizací. Babiš schůzku nekomentoval.

„Důvodem hospitalizace jsou komplikace, které provázejí chronické onemocnění, pro které je léčen," uvedl jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral. Dodal, že nemá od prezidenta souhlas zveřejnit přesnou diagnózu. Mnozí si kladou otázku, jak bude vypadat povolební vyjednávání, ve kterém prezident sehrává důležitou roli.

Polovina Čechů v zahraničí volila koalici Pirátů se starosty

Češi v zahraničí nejvíce volili do Sněmovny koalici Pirátů se Starosty, která získala polovinu všech odevzdaných hlasů. Druhá byla koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, která obdržela třetinu hlasů. Vládní hnutí ANO těsně zůstalo pod pětiprocentní hranici, ostatní kandidující strany a hnutí skončily hluboko pod ní. K volbám v zahraničí přišlo 70,37 procenta z 18.808 voličů zapsaných v seznamech.

Foto: Olga Vasinkevič,  Radio Prague International

Piráty se Starosty volilo 50,47 procenta ze zhruba 13.236 voličů, kteří hlasovali na ambasádách v cizině. Koalice Spolu dostala 34,26 procenta hlasů. ANO obdrželo od Čechů v zahraničí 4,99 procenta hlasů, hnutí SPD 2,19 procenta. Sociální demokraté, přestože vedou ministerstvo zahraničí v osobě Jakuba Kulhánka, dostali 1,52 procenta hlasů. Komunisté obdrželi v cizině 0,37 procenta hlasů.

Bude se ve Sněmovně konat souboj bratrů Okamurových?

Hyato Okamura | Foto: Jindřich Nosek,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Do sněmovny se dostali oba bratři Okamurové. Vedle šéfa hnutí Svoboda a přímá demokracie a místopředsedy končící Poslanecké sněmovny Tomia Okamury se stal poslancem i jeho starší bratr Hayato Okamura (KDU-ČSL). Ten se proti svému sourozenci dlouhodobě vymezuje, v předvolební kampani jeho hnutí SPD označoval za extremistické, prokremelské a populistické.

Hayato Okamura, který pracuje jako tlumočník odborných delegací, průvodce turistů a učitel japonštiny, byl na 15. místě pražské kandidátky koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Do Sněmovny mu pomohlo přes 24.000 preferenčních kroužků na volebních lístcích.

Mlejnek: Neviditelný předseda ODS se předvedl jako silný lídr

Koalici Spolu pomohlo podle politologů k vítězství ve sněmovních volbách veřejné vystupování jejich představitelů v předvolebních debatách. Slabý výsledek Pirátů mohly podle odborníků ovlivnit nejasnosti v programu i to, že se premiér a předseda ANO Andrej Babiš zaměřil v kampani na ně, čímž mohl přivést voliče váhající mezi opozičními subjekty k podpoře koalice Spolu.

Josef Mlejnek | Foto: Český rozhlas

Podle politologa Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy měly na výsledek voleb velký vliv předvolební debaty. Představitel koalice Spolu Petr Fiala, který byl pro mnohé do té doby neviditelným předsedou ODS, se v debatách předvedl jako silný lídr a rovnocenný soupeř premiéra Babiše, čímž k sobě nalákal nerozhodnuté voliče, domnívá se politolog.

Babiš podle Mlejnka paradoxně pomohl Fialovi svými útoky na Piráty. Hodně lidí, kteří se rozhodovali mezi dvěma opozičními koalicemi, dalo v jejich důsledku nakonec hlas Spolu.

Just: ANO neztratilo, ale ostatní dokázali mobilizovat své voliče

Politolog Petr Just z Metropolitní univerzity Praha upozornil na to, že i když ANO skončilo druhé, oproti minulým volbám mnoho voličů neztratilo. Opoziční koalice ale dokázaly lépe zmobilizovat své voliče i dosavadní nevoliče.

Petr Just | Foto: Elena Horálková,  Český rozhlas

Bez zastoupení ve Sněmovně budou po letošních volbách sociální demokraté a komunisté. Podle Justa má neúspěch komunistů dva důvody. Jedním je dlouhodobý demografický vývoj, který vede ke zmenšování členské základny KSČM, který strana není schopna kompenzovat nabíráním nových příznivců.

Komunistům podle Justa uškodilo i to, že poprvé od roku 1990 byli nepřímo součástí vládnutí, i když v širším slova smyslu, čímž se připravili o dosavadní protestní potenciál.

Média se shodují v tom, že sestavení a fungování vlády složené ze Spolu a PirSTAN nebude jednoduché.

klíčová slova:

Související