Prezident kritizoval pomalost stavebního řízení, soudů či klimatické náboženství

Miloš Zeman, foto: ČTK / Ondřej Krumphanzl

Prezident ve vánočním poselství kritizoval pomalost stavebního řízení i charakter debaty o klimatické změně. Připomněl statistiky, podle kterých stavební řízení v Česku patří k nejpomalejším na světě.

Miloš Zeman,  foto: ČTK / Ondřej Krumphanzl

Foto: Michael Gaida,  Pixabay / CC0
"Jsme na krásném 162. místě na světě ze 180 států, někde na úrovni Burkiny Faso a dalších afrických zemí," konstatoval Miloš Zeman. Podle údajů Světové banky je Česko v rychlosti povolování staveb na 156. místě ze 190 posuzovaných zemí.

Nový stavební zákon patří mezi stěžejní legislativní plány vlády premiéra Andreje Babiše (ANO). Odmítají ho největší města, hasiči, památkáři i ochránci životního prostředí. Podle kritiků nahrává developerům a popírá veřejné zájmy.

"Věřím, že ministryně místního rozvoje Klára Dostálová (za ANO) předloží návrh nového stavebního zákona, který stavební řízení urychlí. A jeli kritizována, pak je někdy kritizována právě těmi, kdo přispěli k jeho pomalosti," uvedl prezident.

Zeman: I když jsme skeptici, měli bychom se z úspěchů radovat

Foto: Daniel Bone,  Pixabay / CC0
Prezident Miloš Zeman se kriticky vyjádřil k pomalosti soudního řízení. Situaci v Česku v dalších ohledech chválil. Připomněl, že zahraniční velvyslance v Praze obvykle vítá slovy o tom, že byli přiděleni do úspěšné země. "Má nejnižší míru nezaměstnanosti v EU, stabilní ekonomický růst, relativně klesající a poměrně nízký státní dluh," uvedl. "I když o nás Češích se říká, že jsme nejskeptičtější národ v Evropě, myslím si, že nad těmito úspěchy bychom se měli společně radovat." míní.

Vládu také pochválil za předložení Národního investičního plánu. Odmítl výtky opozice, že seznam plánů do roku 2050 za přibližně osm bilionů korun je jen "zásobníkem" projektů. Prezident zmínil i letošní protesty proti premiérovi Andreji Babišovi z hnutí ANO, které byly největší od roku 1989.

"Povšiml jsem si demonstrací v Praze, jejichž účastníci vyžadovali demisi ministerského předsedy. V parlamentní demokracii, kterou jsme a budeme, premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledků svobodných voleb."

EU podle Zemana produkuje jen 9 procent světových emisí

Miloš Zeman se zmínil také o charakteru debaty o klimatické změně. Jak uvedl, není si jist, zda rozhodujícím faktorem oteplení planety je činnost člověka. Zeman v této souvislosti varoval před důsledky, které může způsobit upřednostňování obnovitelných zdrojů energie a tzv. zelených projektů.

Připomněl, že EU produkuje devět procent světových emisí, těch 91 procent jsou země jako USA, Rusko, Čína, Brazílie, Indie. Varoval před tím, aby se pod vlivem opatření na ochranu klimatu nestal z Evropské unie ekologický skanzen s nižší životní úrovní obyvatel. Prezident uvedl, že již miliony let se na planetě střídají teplá a chladná období.

Ředitel Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky (CzechGlobe) Michal Marek označil názory Miloše Zemana na klimatické změny za nepřijatelné a tragické. Naopak biolog a ekolog David Storch nepovažuje Zemanovy názory na klima za kontroverzní. Většina odborníků se podle něj sice shodne, že klimatické změny alespoň zčásti způsobil člověk, dokázat to ale nelze.

Opozice projev kritizovala

Andrej Babiš,  foto: Martin Strachoň,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0
Premiéra Andreje Babiše (ANO) Zemanův projev potěšil. Problémy, za které označil Zeman mimo jiné pomalou justici či stavební řízení, si vláda uvědomuje a patří mezi její priority, dodal Babiš. Některých se premiér plánuje dotknout i na Nový rok, kdy přednese vlastní projev.

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana se dočkalo pochvalných reakcí od vládní ČSSD, opoziční SPD či komunistů, kteří tolerují kabinet. Vystoupení naopak ostře kritizují opoziční strany. Šéf Pirátů Ivan Bartoš ČTK řekl, že Zeman žije v minulosti. Správně sice podle něj poukázal na některé problémy jako pomalost soudů či stavebního řízení, s realitou se ale míjí jím navrhovaná řešení.

"Přišlo mi to i takové odtržené, protože to, že nám šlape ekonomika a je nízká nezaměstnanost, se tak úplně neprojevuje na kvalitě života lidí."

Místopředseda ODS Martin Kupka řekl, že se jednalo o jeden ze Zemanových smířlivějších projevů. Zemanovo varování před "novým zeleným náboženstvím" a volání po kritickém myšlení považuje za aktuální.