E&Y: Noví členové EU nadále snižují daně firmám, staré země ne

Noví členové Evropské unie i nadále snižují daně z příjmu firem. Ve starých členských zemích zůstává zdanění společností vysoké a stále více tamních podniků proto odchází na východ za nižšími daněmi. Například německé firmy platí téměř třikrát vyšší daně než litevské společnosti, dvakrát vyšší než podniky v Polsku a Maďarsku a o polovinu vyšší než firmy v České republice, uvedla studie poradenské společnosti Ernst & Young (E&Y).

"Daňové nůžky mezi jednotlivými státy EU se i nadále rozevírají," uvedl Jan Čapek, který v E&Y vede daňové poradenství. Některé státy navíc oznámily v příštích letech další snižování podnikových daní.

Česká republika má sice poměrně vysoké sazby daně, zároveň ale nabízí velké množství úlev a odpisů, které konečnou daň snižují. Firmy tedy fakticky platí jinou, takzvanou efektivní daň. Ta je prý v ČR na úrovni 25 procent, díky snížení sazeb v dalších letech by ale měla klesnout na 21,2 procenta.

I tak ale mají české firmy jedny z nejvyšších daní ve střední a východní Evropě. Nevýhodou Česka je podle expertů i rekordně vysoké sociální a zdravotní pojištění, které je společně s Belgií nejvyšší v Evropě a může odradit i některé potenciální investory.

Proti nízkým firemním daním nových členů protestují například vrcholní politici Francie a Německa, kteří požadují jejich sblížení. Francouzský ministr financí dokonce navrhl, aby státy, jež uplatňují nízké daně, ztratily nárok na dávky z regionálních fondů EU. To ale odmítlo i Německo, které je jinak v otázce daní spojencem Francie.