Febiofest a Z pekla štěstí

Karel Gott

V pravidelném ohlédnutí za kulturním děním uplynulých dnů se dnes zaměříme s Evelinou Himalovou na kinematografii, nejprve na Febiofest...

Letošní pražská část této v pořadí už osmé mezinárodní nekomerční přehlídky filmu, televize a videa zaznamenala oproti loňskému ročníku osmdesátiprocentní nárůst počtu diváků. Přišlo se na ni podívat od 24. do 31. ledna do celkem 17 sálů téměř 74.000 lidí. Rekordní byl i počet více než 460-ti titulů, z nichž mohli vybírat. Na závěr byly uděleny tradiční ceny Febiofestu "Kristián" - za nejlepší audiovizuální díla loňského roku. V hrané tvorbě zvítězil snímek "Musíme si pomáhat" režiséra Jana Hřebejka, který, jak možná víte z našich zpráv, získal před několika dny i diváckou cenu na festivalu v americkém Palm Springs, 15.února bude prezentován ve Stockholmu na projekci připravované Českým centrem a 17.února na Arktickém filmovém festivalu v laponské Kiruně. Jako nejlepší dokument filmoví publicisté a kritici vyhodnotili "Vzlety a pády" Věry Chytilové, a z animovaných filmů vyhrály "Piktogramy" Márie Procházkové. Historicky prvním nositelem ceny, kterou se rozhodl udělovat zahraničním tvůrcům za přínos českému filmovému publiku ředitel Febiofestu Fero Fenič, se stal polský režisér Krzysztof Zanussi. Úvodní část festivalu, který nyní pokračuje v 11 mimopražských městech, pro Radio Praha zhodnotila Tereza Brdečková ze společnosti Febio... Febiofestu se až do 16.února nyní těší nemalému zájmu filmových fanoušků i v Pardubicích, Hradci Králové, Liberci, Plzni, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Jihlavě, Olomouci, Brně, Zlíně a Ostravě. Potom se ještě přesune dál na východ za naše hranice, jak mi o tom pověděl šéf společnosti Febio pan Fero Fenič... S pozvánkou na závěrečnou část osmého ročníku Febiofestu, který na Slovensku potrvá do 7. března, byl u našeho mikrofonu pan Fero Fenič, šéf společnosti Febio. Zbývá zmínit, že stejně jako ve všech českých dějištích přehlídky včetně Prahy, bude i ve slovenských městech premiérován nový celovečerní pohádkově hororový snímek režiséra Jana Švankmajera "Otesánek", jenž úspěšně zabodoval už i ve světě; naposledy koncem ledna v Nizozemsku na 30. ročníku Rotterdamského filmového festivalu.

Začátkem února se v českých kinech objevilo pokračování komerčně nejvydařenějšího domácího snímku 90. let - pohádky Zdeňka Trošky "Z pekla štěstí", natočené na motivy původní české pohádky Boženy Němcové "O Honzovi". Na plátně se znovu setkáváme s hlavními hrdiny - Michaelou Kuklovou v roli Markýtky a Miroslavem Šimůnkem coby Honzou, který v prvním dílu přemohl trojhlavého draka Bucifala, porazil loupeživého krále Brambase a spolu s lidmi shodil princeznu Eufrozínu i s jejím tatíčkem králem z mostu do vody. Pak se stal králem a Markýtka královnou. A jak to bylo dál? O tom je právě film "Z pekla štěstí 2", ve kterém dále hrají Daniel Hůlka, Sabina Laurinová, Vladimír Brabec, Miriam Kantorková, Helena Růžičková, Václav Vydra, Dana Morávková, Lukáš Vaculík a další.

Karel Gott
Reklamním trikem je obsazení Karla Gotta, jenž ztvárnil dokonce dvojroli - Lucipera a Boha - a na závěr si oproti původnímu plánu zazpíval i písničku, kterou pro něj složil geniální mladý hudebník Petr Malásek. Tu jste v krátké ukázce slyšeli. V rozhovoru, který jsem s Karlem Gottem bezprostředně po slavnostní premiéře ve Společenském sále pražského Kongresového centra natočila, si s poukazem na svoje předchozí herecké zkušenosti ve snímcích "Kdyby tisíc klarinetů" a "Hvězda padá vzhůru" pochvaloval, že konečně nehrál na stříbrném plátně sám sebe, tedy zpěváka. Teprve až na třetí pokus se mu to podařilo... K mikrofonu jsem potom pozvala i nejpůvabnější postavu pohádky - Michaelu Kuklovou alias Markýtku, a zeptala se jí, jaká byla pro ni role mladé královny..? Radost ze zdařilé premiéry, na níž jako diváci převažovaly děti, vyjádřil pan režisér Zdeněk Troška... Svěřil se se svým zákulisním pocitem při slavnostní premiéře Karel Gott, který ještě jednou vstoupil na naše rozhlasové vlny a doplnil Zdeňka Trošku. Na závěr jsem o slovo požádala i producenta ze společnosti Fronda Film Jiřího Pomejeho. Zajímalo mne, zda bude snímek, který vstupuje do českých kin v počtu 30-ti kopií, distribuován také do zahraničí..? Doplním, co pan Jiří Pomeje nedopověděl: že tím třetím zamýšleným filmem by měl být snímek podle scénáře Zdeňka Bezpalce, Troškova přítele ze Strakonic, pod názvem "J. miluje H.", přesněji - "Jonáš miluje Helenu". Jde o příběh ze života současné české vesnice. Kromě toho Zdeněk Troška plánuje filmové zpracování jím režírovaného muzikálu Janka Ledeckého "Hamlet", který s velkým úspěchem už rok a čtvrt uvádí pražské Divadlo Kalich.