FEBIOFEST zahajuje

Nepřehlédnutelný plakát s motivem ryb

Více než 400 filmů, z toho 330 celovečerních nabídne od 22. do 30. ledna v Praze, a pak ještě v dalších šesti českých městech letošní, v pořadí už jedenáctý ročník mezinárodního festivalu filmu, televize a videa. Bližší informace má Evelina Himalová.

Nepřehlédnutelný plakát s motivem ryb
Nepřehlédnutelný plakát s motivem ryb, táhnoucích směrem, kde se pro ně zřejmě něco zajímavého děje. Zvědavě, ale nejspíš stejně lačně, pozorovaných modrým žralokem. Taková je letos upoutávka na každoročně v měsíci lednu pořádanou přehlídku, vžitou už tradičně pod názvem "Febiofest". K pestrému lákadlu podle návrhu grafika Tomáše Padevěta, i k samotnému festivalu mi Fero Fenič, ředitel pořadatelské společnosti Febio, řekl...

"Já totiž mám takovou představu a takový záměr, aby Febiofest vždycky v tom lednu, kdy se koná, a kdy je to takový nejtmavější a dost nepříjemný měsíc, všude svítil. Aby z něho čišela jakási pozitivní energie. Aby byl hodně barevný a pohodový. A proto i ten plakát toho nového ročníku tomu odpovídá. 11. ročník Febiofestu začne 22. ledna v Praze, kde uvedeme v premiéře film 'Invaze Barbarů' slavného kanadského režiséra Denyse Arcanda, který přijede svůj film osobně uvést. Tento film byl mimochodem právě nedávno oceněn Evropskou filmovou akademií jako 'nejlepší neevropský film', a získal také několik ocenění na posledním festivalu v Cannes. Zahájení se zúčastní i velice pozoruhodná herecká osobnost současné světové kinematografie Armin Müller Stahl, kterého možná i vaši posluchači znají ze slavného filmu 'Noc na zemi' nebo z jiných snímků."

Jak dále uvedl Fenič, v programu festivalu nebudou chybět světové novinky, ale uvedeny budou rovněž kultovní zahraniční filmy, a jako v případě gruzínského filmu, například retrospektivy - tvorba 60. až 80. let. Samozřejmě také oblíbené portréty filmových osobností, aktuálně - vzhledem k nedávnému nečekanému úmrtí populární české herečky Heleny Růžičkové - zařazen do přehlídky je i komponovaný večer nazvaný "Pocta Heleně Růžičkové", takže fanoušci si přijdou na své. Pražští budou moci za kvalitní filmovou tvorbou přijít do čtrnácti kinosálů především multikina Slovanský dům, ale také na Hlavní poštu, v jejíž dvoraně vznikne komorní videoprojekce. Ta nabídne snímky o poště a pošťácích. Febiofest v Praze potrvá devět dnů.

"Poté - jako obvykle - budou 'festivalové ozvěny' v Brně, v Ostravě, v Liberci a v Pardubicích, a jako novinka na závěr letos přibude 'filmová noc', která by měla proběhnout v sobotu 14. února v Krnově. To je takový nápad, který chce Febiofest přenést i na místa, kde by akce takového rozsahu nemohla probíhat. A zároveň tím chceme popularizovat film i na místech, kde jiní filmoví tvůrci nebo producenti rezignovali, kam nezajíždějí."

Tolik Fero Fenič k 11. ročníku Febiofestu, který se od 9. února přestěhuje - jako už tradičně - i na Slovensko. Zahájen bude v Bratislavě premiérou české komedie "Nuda v Brně" a postupně navštíví ještě sedm dalších slovenských měst.