Začal 23. Febiofest – největší a nejdelší

Foto: Miroslav Krupička

Udělením tří sošek Kristiánů za přínos kinematografii začal ve čtvrtek 17. března mezinárodní filmový festival Febiofest. Získali je Emília Vášáryová, italský režisér Marco Bellocchio režisér a španělská herečka Carmen Maura. V Praze i mimo Prahu festival nabídne téměř 600 projekcí, z toho tři spojené s kulinářskými zážitky.

Foto: Miroslav Krupička
Každý filmový festival je do určité míry hodnocen podle účasti mezinárodních hvězd. Těch letošních je několik. Vedle slovenské herecké legendy Emílie Vášáryové je to italský režisér Marco Bellocchio, který se proslavil v 60. letech filmem Pěsti v Kapsách. K dalším patří nepochybně španělská herečka Carmen Maura, známá z Almodóvarových filmů. „Chtěli jsme přivézt Almodóvara, ale s ním je to velmi komplikované,“ říká zakladatel festivalu Fero Fenič, „proto jsme rádi, že přijela Almodóvarova můza Carmen Maura.“ Její filmografie je úctyhodná: hrála víc než ve stovce filmů. S Almodóvarem natočila třeba Zákon touhy nebo Volver. Dále zazářila ve filmu Carlose Saury Ach, Carmelo a v mnoha dalších. Carmen Mauro má i zajímavou rodinnou historii. Po matce pochází z váženého španělského šlechtického rodu. Její prastrýc byl v prvních dvou dekádách 20. století španělským premiérem a několik dalších příbuzných ministry. Když se Carmen koncem 60. let začala věnovat herectví, rodina to považovala za společenský pokles a zavrhla ji.

Marco Bellocchio,  foto: festival Febiofest
K hvězdám letošního Febiofestu také patří Britský dramatik a scénárista Peter Morgan, držitel Zlatého glóbu a brzy také Kristiána. Ten je podepsán např. pod filmem Královna, nahlížející do anglické královské rodiny po smrti princezny Diany, v němž jako královna zazářila Helen Mirren. Morgan je ženatý s dcerou Karla Schwarzenberga Annou. Bellocchio, Maura i Morgan budou mít na Febiofestu přehlídky svých filmů. Posledního Kristiána převezme britský herec Peter Mullen, který si zahrál např. ve filmu Trainspotting. Jinými významnými hosty jsou německý herec Martin Brühl, kterého proslavil film Goodbye Lenin, a slovinský režisér a tvůrce existenciálně laděných tragikomedií Jan Cvitkovič. Jeho snímek Šiška Deluxe bude mít v Praze českou premiéru.

Na letošním Febiofestu bude uvedeno celkem 150 filmů, z toho řada v české premiéře. Z českých produkcí nebo koprodukcí uveďme snímek Já, Olga Hepnarová režisérů Petra Kazdy a Tomáše Weinreba, který je zařazen v soutěži Nová Evropa, povídkový film Jana Bubeníčka Smrtelné historky s Janem Budařem a Pavlem Landovským, nebo česko-slovenskou koprodukci Eva Nová, v němž hlavní roli ztvárnila Emília Vašáryová. Ze zahraničních zmiňme aspoň film Carol s Kate Blanchettovou a Rooney Marovou, který měl šest nominací na Oskara, nebo Spotlight režiséra Toma Mc Carthyho, který získal dva Oskary.

Emília Vašáryová v hlavní roli filmu 'Eva Nová',  foto: festival Febiofest
Letošní Febiofest si všímá i aktuálních politických a humanitárních problémů. Proto byla vytvořena sekce Uprchlíci, která reaguje na současnou imigrační vlnu v Evropě. Poprvé bude udělena cena Amnesty International Febiofest Award. „Původně se měla jmenovat Cena Olega Sencova na počest ukrajinského filmaře, který byl za protesty proti ruské okupaci Krymu v Rusku odsouzen k 20 letům vězení,“říká ředitel programu Febiofestu Štefan Uhrík. Cílem ceny je podle něj poukázat na případ Sencova a dalších vězněných umělců a aktivistů a zároveň ocenit filmy, které se zabývají lidskými právy. O tuto cenu bude soutěžit 10 filmů.

Febiofest vždy podpoří nějaký charitativní projekt. Letos je to sdružení Život 90, které se zaměřuje na pomoc seniorům. Předseda sdružení Jan Lorman pomoc ocenil: „Obyčejný člověk to nevidí, ale hodně seniorů v rodinách i ústavech strádá. Jejich blízcí je zanedbávají a v některých případech i vydírají. Jsme rádi za každou finanční i mediální podporu.“

Jiří Král ve snímku 'Aureole',   foto: festival Febiofest
Každý ročník Febiofestu chce zaujmout něčím novým. Ten letošní například tím, že v rámci akce Culinary Cinema nabídne propojení filmového a gastronomického zážitku. Dva michelinští kuchaři – Jiří Král a Alexander Thoppe – připraví gurmánské menu ve třech pražských restauracích. Kulisu budou tvořit filmy s kulinářskou tématikou. Jedním z nich je španělský snímek Ryba, kuře, krab, který do Prahy přijede uvést jeho producent Antonio Saura, syn Carlose Saury.

Česká mincovna u příležitosti Febiofestu vydala medaili s portrétem velkého českého herce Rudolfa Hrušínského. V následujících letech mohou příznivci Febiofestu hlasováním ovlivnit, jaká česká herecká hvězda se na medaili dostane. Letošní Febiofest má několik prvenství – potrvá 9 dní, nabídne 150 filmů (586 projekcí) a účastní se ho nejvíc kin: 5 pražských a 14 mimopražských ve všech českých regionech. Organizátoři doufají, že bude rekordní i co do počtu diváků.