Febiofest 2011: Dáma s Alzheimerem a neposlušný Helmut

Helmut Berger, foto: ČTK

Letošní Febiofest se nesl ve znamení Islandu, Barrandova i Luchina Viscontiho. Filmová přehlídka se v Praze uskutečnila už poosmnácté.

Ed Lachman,  foto: ČTK
Jedním z českých taháků Febiofestu se letos překvapivě stal snímek Normalis režiséra Jana Wolfa, natočený za pouhých 60 000 korun. Retrospektivou nejlepších děl Karla Kachyni, Martina Friče nebo Otakara Vávry si festival připomněl osmdesáté výročí studia Barrandov. Hostem Slovenského dne Febiofestu byl herec a textař Milan Lasica. Největší zájem diváků ale poutala světově známá jména zahraničních hostů, počínaje americkým kameramanem Edem Lachmanem, který točil s takovými tvůrci, jako je Werner Herzog nebo Wim Wenders. V rozhovoru pro Český rozhlas vyzdvihl jeho význam programový ředitel přehlídky Štefan Uhrík:

"Pro mě je to jeden z nejlepších kameramanů na světě. Kameramani jsou totiž jak víno: když stárnou, jsou pořád lepší a lepší. Ale narozdíl od těch velkých kameramanů, kteří mají často maďarská nebo polská jména, skončili v Hollywoodu a dělají tam jeden velký film za druhým, on nikdy v Hollywoodu neskončil, i když měl možnost. S Gusem Van Santem dělal Psycho, se Soderberghem Erin Brockovichovou..."

Mama Gógó
K Febiofestu patří i předávání ceny Kristián, kterou udílí česká kritika. Letos jsou jejími laureáty skvělý australský režisér Peter Weir, slavný herec rakouského původu Helmut Berger a také islandský scenárista a režisér Fridrik Thór Fridriksson. Ten přivezl na festival svou novou tragikomedii Mama Gógó o šaramantní osmdesátileté dámě, která má Alzheimera. O spřízněnosti tohoto snímku s českým humorem hovořil Fridriksson už při své loňské návštěvě Letní filmové školy v Uherském Hradišti, kde ho zpovídala Česká televize:

"Já si myslím, že Češi a Islanďané jsou opravdu podobní. Máme rádi stejný černý humor. Několikrát jsem byl na festivalu v Karlových varech a mám moc rád české publikum, protože můj humor vždy velmi dobře sleduje. Takže se nebojím, ten film se tady bude líbit."

Helmut Berger,  foto: ČTK
Rakouský herec Helmut Berger se proslavil rolemi krásných mladých mužů v dnes už klasických filmech italského režiséra Luchina Viscontiho. Šestašedesátiletý bohém v Praze uvedl Viscontiho historické drama Ludvík a zmátl novináře, když dal před plánovanou tiskovkou přednost spánku ve svém apartmá. O spolupráci s jinými režiséry se v televizních ozvěnách Febiofestu vyjádřil typicky "bergerovsky":

"Je to, jako když si najdete novou přítelkyni. Vždycky je v něčem jiná, ale vy se zase rád ohlédnete za další. Tak to je."