Festival Jeden svět se pořádá už podesáté

Letos se bude konat jubilejní desátý ročník mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět. Festival začíná v březnu a pořádá jej společnost Člověk v tísni.

Festival Jeden svět patří mezi zakládající členy Asociace lidskoprávních festivalů. Letos na něm bude představeno 138 dokumentů z téměř 40 zemí. Jaké sjednocující téma tentokrát organizátoři zvolili? Na to se ptám Filipa Šebka, tiskového mluvčího festivalu.

"Sjednocujícím tématem letošního ročníku je téma diktatur, jak už je ostatně vidět z letošního vizuálu. Na vizuálu a festivalovém spotu sedí pět diktátorů, kteří hrajou stále stejnou písničku. A takové motto našeho letošního ročníku je Umlčte tu písničku. K tomu se vztahuje také jedna z hlavních programových sekcí letošního ročníku, která se jmenuje Zaostřeno na diktatury, kde představíme zajímavé dokumentární snímky např. ze Severní Koreje, Barmy, Kuby atd. A tomu jsme také podřídili výběr hostů do naší lidskoprávní poroty, poroty Rudolfa Vrby. Ta se neskládá z filmařů, ale právě z lidí, kteří se dlouhodobě angažují na poli lidských práv."

Další sekce pak představí například současný francouzský dokument, čímž chtěli organizátoři připomenout, že českému předsednictví EU bude předcházet předsednictví Francie. Divák se také setká s českými a německými trezorovými filmy. Festival nabídne aktuální pohled filmařů na Putinovo Rusko nebo na olympiádu v Pekingu a Čínu vůbec.

Společnost Člověk v tísni se letos rozhodla věnovat finanční částku na pomoc znásilněným ženám v Kongu. Ráda by ale také více podpořila nemocnice a centra, kde se těmto ženám věnují, pomoci mohou také lidé. K rozhodnutí podpořit ženy v Kongu přivedl Člověka v tísni mimo jiné i festivalový dokument Kongo: hluboké ticho. Filip Šebek ale říká, že to nebyla jen impulsivní akce po shlédnutí filmu.

"Delší dobu jsme přemýšleli o tom, že na festivalu promítáme snímky, které upozorňují na věci dějící ve světě, ale i nedaleko od nás v Evropě. A po jejich shlédnutí člověk má najednou pocit, že viděl velmi silný film, který s ním otřásl a on by rád udělal něco pro pomoc těm obětem ve filmu, ale neví jak. Ten snímek Kongo: hluboké ticho námi otřásl do té míry, že jsme si říkali, že právě bychom mohli tu naši snahu, o níž jsme přemýšleli už delší dobu právě s tímhle snímkem."

Festival provází řada doprovodných programů.

"V galerii Langhans budeme mít výstavu, kterou jsme nazvali United colours of revolution. Jde o fotografie zachycující momenty revoluce z různých částí světa, ať už je to Indonésie, Filipíny, ale také Československo nebo Polsko. V kavárně Atlas visí fotografie barmských utečenců z utečeneckých táborů v Thajsku."

Program doplní také koncerty nebo semináře.

S festivalem Jeden svět se lidé nesetkají jen v Praze, ale i na mnoha jiných místech České republiky a v zahraničí - například v Maďarsku, Německu, Polsku nebo třeba Kyrgystánu. Ozvěny Jednoho světa proběhnou také ve spolupráci s tamními českými centry v deseti světových metropolích jako je Sao Paulo, Washington či Madrid.