Festival nabídne evropské filmy s tematikou středověku

Evropským historickým filmům dějově zasazeným do středověku bude věnován festival doprovázený seminářem, který se bude konat od 21. do 29. srpna v Humpolci a na blízkém hradě Orlík. Třetí ročník festivalu nazvaného Film a dějiny pořádá společnost Castrum ve spolupráci s Městským kulturním a informačním střediskem v Humpolci. Hlavním lákadlem pro diváky je podle pořadatelů kouzlo místa. "Zřícenina středověkého hradu nabízí kouzelnou atmosféru večerním projekcím," řekl Petr Kopal z Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který má odbornou záštitu nad festivalem. Druhým místem promítání bude kino v Humpolci.

První ročník představil české snímky zařazené do středověku, loni se promítaly české filmy s dějem zasazeným do raného novověku. Letos se pořadatelé vracejí ke středověku, ale nabídku rozšířili na evropský film. Diváci uvidí klasiku, jako například Bergmannovu Sedmou pečeť, která celou přehlídku zahájí. Vedle Tarkovského snímku Andrej Rublev, Vláčilových filmů Údolí včel a Marketa Lazarová jsou na programu i Ejzenštejnův Alexandr Něvský či americký film Alfréd Veliký.

Hlavní program doplňuje sekce nezávislého filmu, která nabídne české dokumentární filmy s tematikou dějin nedávných - diváci budou moci zhlédnout snímky Karla Vachka či Miloše Zábranského. Oba autoři by se měli zúčastnit besed.