V Plzni proběhl filmový festival Finále

Foto: ČTK

Ve středu 26. dubna v Plzni končí soutěžní festival Finále, který tradičně představuje to nejlepší z nové české a slovenské filmové tvorby. Letos proběhl už jeho 30. ročník. Do hlavní soutěže hraných a animovaných filmů Zlatý ledňáček byly zařazeny například snímky jako Já, Olga Hepnarová, Teorie tygra, Učitelka nebo Lichožrouti. Programová brožura prezentuje téměř 130 filmů.

Tvůrci filmu Rodinný přítel,  foto: ČTK
Předpremiéru měl v Plzni i nový snímek scénáristy Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka Rodinný přítel z trilogie Zahradnictví. Hřebejk také Českému rozhlasu prozradil, co by festivalu Finále přál:

"Já bych plzeňskému Finále přál kino. Myslím si, že hlavní festival českých filmů by je měl mít. Přál bych si, aby Finále opět jednou fungovalo v kvalitním jednosálovém kinu v centru Plzně."

Stejný film, tedy Rodinného přítele, do Plzně přijela představit i jedna z hereček Gabriela Míčová:

"Jsou to krásné třicáté narozeniny, to je úplně skvělé, že ten festival už tak dlouho funguje a má takovou tradici. Já bych mu popřála, aby se lidé dál jezdili na filmy dívat, aby se točily dobré filmy, aby na ně byly peníze, aby to všechny bavilo a dělali to opravdu z lásky k filmu."

Svůj i ve světě oceňovaný filmový dokument o životě zvířat, nazvaný Co se děje kolem nás, uvedl v Plzni dokumentarista Karel Makoň:

"Ten projekt vznikal tři roky. Jsou to opravdu reálné příběhy zvířat. A protože jsme to točili v přírodě, s divokými zvířaty, tak se scénář trošku změnil. Výbornou hudbu nám k filmu složil Varhan Orchestrovič Bauer, ta je naprosto špičkově zpracovaná. Obraz se také povedl a umělci, kteří nám propůjčili hlasy, to pozvedli ještě na vyšší úroveň."

Foto: ČTK
Filmy i televizní snímky se promítaly jak v centru festivalového dění, v Měšťanské besedě v Kopeckého sadech, tak i v netradičních prostorech, tovární hale nebo na bývalém železničním depu. A všude si našly své diváky. Ti oceňují především to, že během několika málo dnů mohou vidět to nejlepší z české a slovenské filmové produkce. A letošní jubilejní ročník festivalu si pochválila i jeho ředitelka Eva Košařová:

"Zatím jediné, co se snad nepovedlo, je počasí. Je ale otázkou, jestli je to pro nás špatně. Jinak když zhodnotím ty poslední dny, tak mám hrozně dobrý pocit. Máme spoustu vyprodaných projekcí a zahájení s předpremiérou Rodinného přítele Honzy Hřebejka se taky hodně povedlo."

Festival měl samozřejmě i bohatý doprovodný program, koncerty, besedy s tvůrci, autorská čtení nebo Kosmický den, který uspořádali tvůrci televizního seriálu Kosmo.