Nový český film Jana Hřebejka "Pupendo"

Pupendo

Novým českým filmem, který trhá rekordy návštěvnosti kin, všude, kde se objeví, a jenž patřil k favoritům mezi soutěžními snímky plzeňského festivalu "Finále, je hořká rodinná komedie režiséra Jana Hřebejka "Pupendo". Pražské premiéře v multikině Slovanského domu byla přítomna Evelina Himalová.

"Pupendo", stejně jako předchozí úspěšné projekty - "Šakalí léta", "Musíme si pomáhat", za který byl nominován na Oscara, čí příbuzné, rovněž v hořce komické groteskní nadsázce vyprávěné "Pelíšky", natočil Jan Hřebejk s již osvědčeným autorským týmem - podle scénáře Petra Jarchovského na námět Petra Šabacha. Hlavní postavou příběhu je akademický sochař, který musel z politických důvodů opustit místo vedoucího ateliéru na akademii a není veden ani oficiálním svazem výtvarníků. Protipólem je rodina ředitele základní školy, která "plave s hlavním proudem, středem řečiště". Generace teenagerů si o snahách a postojích rodičů myslí své. Bezprostředně po prvním pražském uvedení ke svému novému snímku, jehož název - s podtitulem "Poselství budoucím generacím" - evokuje infantilní rituál praktikovaný dětmi, malé mučeníčko, při němž jde o to, vydržet štípnutí kovové mince na holém pupku, režisér Hřebejk Radiu Praha řekl:

"Film je o tom, jak vlastně fungoval život v rodinách začátkem osmdesátých let v Československu, kdy už to bezprostřední ohrožení nebylo tak silné, ale kdy ta rezignace těch obyvatel byla už dost velká. A my se to snažíme vyprávět takovou komediální formou, A oporou nám je, že pracujeme zase s Petrem Šabachem, který má velký smysl pro humor, že my si to pamatujeme s Petrem Jarchovským, a že si to pamatují i herci - jak Bolek Polívka, tak Eva Holubová a Jaroslav Dušek, kteří do toho hodně dali, a řeknu takovou věc: Můj spolužák ze scénáristiky Petr Zelenka, který psal diplomovou práci o Kurtu Vonnegutovi, (amer. prozaik, jeden z hlavních představitelů sci-fi, která se v jeho románech prolíná s groteskou, surrealismem a filosofickými úvahami o smyslu lidské existence - pozn. red.) řekl, že kdyby tento mistr literární grotesky žil v reálném socialismu, tak by za svou tvorbu určitě dostal Nobelovu cenu. A to je taková věc, kterou jsme si jako východisko pro to vzali. Ten film samozřejmě je ze smutné doby, ty osudy jsou smutné, ale je tam spousta absurdity a humoru, který, já věřím, že i krajani nebo ti, kteří tady nežili v těch osmdesátých letech, mohou ocenit, pokud budeme mít to štěstí, že ten film bude uveden v zahraničí."

Zatím je víc než jisté, že "Pupendo" bude začátkem července reprezentovat českou kinematografii v soutěži mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech; dál se pak uvidí. A protože režisér Hřebejk je znám svou pracovitostí, nemohla ho na závěr našeho rozhovoru zaskočit otázka, zda už je v dohlednu i nějaký jeho další film?

"Letos v létě bychom rádi točili film 'Horempádem'. Já myslím, že je to vůbec nejlepší scénář Petra Jarchovského, je to původní scénář, a myslím, že v tuto chvíli mohu prozradit, že se tam v hlavní roli překvapivě představí Jan Tříska."