Nový český film viděli nejprve v zahraničí

Jan Hřebejk

15. září se v Česku uskuteční premiéra filmové novinky nazvané "Horem pádem". Jde o další snímek dnes už i ve světě dobře známé scenáristicko-režisérské dvojice Petr Jarchovský - Jan Hřebejk. Je paradoxem, že nový snímek ještě dříve, než ho bude moci zhlédnout domácí publikum, viděli diváci v zahraničí. Podle producenta filmu Ondřeje Trojana - jak řekl v rozhovoru s Evelinou Himalovou - by byla hloupost, nevyužít nabízenou příležitost...

Jan Hřebejk
"Začali jsme v Cannes, kde jsme udělali soukromou projekci zejména pro lidi z festivalů a pro žurnalisty. Výsledek byl velmi dobrý, pro mě až takový euforický, protože o tu projekci - v té záplavě všeho, co se v Cannes prezentuje - byl obrovský zájem. Naplnili jsme celý sál pro 70 diváků,"

pochlubil se Trojan s tím, že i světová premiéra, která se konala 3. září měla velký úspěch. Film "Horem pádem" startoval v malém horském městečku v Coloradu ve Spojených státech...

"...na Telluride Film Festival, což je obrovsky prestižní americký festival, z toho máme velkou radost, protože zatím nikdy se nám tam nepodařilo dostat, a je to zase o krůček výš, než je saint-deniský festival (ve Francii - pozn. red.), kde jsme byli s filmem 'Musíme si pomáhat'."

Emília Vašáryová
Dodejme, že divácky velmi úspěšný film "Musíme si pomáhat" byl prvním ze série snímků z autorské dílny scenáristy Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka, které se nostalgicky ohlížely do různě vzdálené minulosti. Stejně jako "Pelíšky", a poté i "Pupendo" divákům připomněl s procítěnou tragikomičností éru komunistické diktatury. "Horem pádem" na rozdíl od nich vychází z reálií současnosti, které autoři propojili skutečnými příběhy ze života: osud běženců tajně převážených přes hranice, rasismus, kriminalita české metropole, setkání rodiny, v níž přítelkyně emigranta začala chodit s jeho otcem, bezdětná žena, která pro získání dítěte udělá cokoli. V hlavních rolích excelují Emília Vašáryová, Petr Forman, Jan Tříska, Ingrid Timková, Jiří Macháček, slovinská herečka Nataša Burger, a epizodní úlohy přijali i bývalý český prezident Václav Havel a bratr legendárního režiséra Miloše Formana sochař Pavel Forman, žijící v Austrálii. U protinožců se totiž film také částečně natáčel, a právě Pavel Forman byl v této věci českým filmařům hodně nápomocen. Mimochodem zanedlouho budeme mít v Praze příležitost seznámit se s jeho výtvarným dílem, neboť během této spolupráce byla domluvena i výstava. Ale vraťme se k filmu. Zeptala jsem se producenta Ondřeje Trojana, zda natáčení scén v Austrálii vzbudilo pozornost tamních médií, zda se o pobytu českých filmařů vědělo..?

Jiří Macháček
"O Honzovi Hřebejkovi absolutně, protože on tam dvakrát vyhrál - v roce 2000 s 'Pelíšky' a v roce 2001 i s 'Musíme si pomáhat' - vůbec největší australský filmový festival v Sydney. Takže to jméno tam nebylo neznámé. Vlastně všechny naše filmy běžely v Austrálii v distribuci, australští diváci je docela dobře znají."

Tolik producent Ondřej Trojan, který je přesvědčen, že i nejnovější film Petra Jarchovského a Jana Hřebejka "Horem pádem" australští diváci brzy uvidí. V těchto dnech - od 12. září - bude ještě představen ve třech projekcích na největším světovém filmovém festivalu v kanadském Torontu, kde navíc mimořádný zájem diváků, médií i distributorů podpoří i paralelně probíhající filmové trhy, na nichž bude americký filmový agent Neil Friedman snímek prodávat do zahraniční distribuce. 15. září čeká režiséra Hřebejka a jeho tým v Česku slavnostní pražská premiéra, a následně šňůra regionálních premiér, završená evropskou 7. října při čestné zahajovací projekci na festivalu ve Varšavě. A pak se jistě film vypraví na další cesty po světě.

K zajímavostem snímku patří, že jeho kameramanem byl Čechoameričan Jan Malíř, že v zahraničí už vyšly první kritiky - zejména pozitivní recenze přinesl filmový časopis "Variety", a že film "Horem pádem" bude i na DVD, a tam dokonce doplněn verzí pro slepé; jde o takzvané komentované kino, kdy jedna ze stop obsahuje komentář předjímající situaci, která na plátně teprve nastane. Technologie "komentovaného filmu" nevidomým umožňuje, aby i oni filmy "viděli".