„Natočil i to, co je nefilmovatelné.“ Zemřel režisér Jiří Menzel

Jiří Menzel, foto: Jan Bartoněk, archiv ČRo

Oscarový film Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Vesničko má středisková, Na samotě u lesa. To jsou nezapomenutelné filmy režiséra Jiřího Menzela, který zemřel ve věku 82 let.

Ostře sledované vlaky,  foto: ČT

Některé filmy mají to štěstí, že jejich hlášky zlidoví. To se podařilo i Jiřímu Menzelovi ve filmu Slavnosti sněženek, odkud je pověstná hláška - se zelím nebo se šípkovou - kde se řeší úprava divočáka. Filmů však natočil Jiří Menzel víc než 20.

Snímek Ostře sledované vlaky získal v roce 1968 Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Do hlavní role filmu - průvodčího Miloše Hrmy obsadil zpěváka Václava Neckáře.

Inspirací byly knihy Bohumila Hrabala

Jiří Menzel patřil ke slavné generaci nové vlny šedesátých let. Jeho velkou inspirací byly knihy jeho přítele Bohumila Hrabala. I režisérův slavný debut pochází od něj.

Vesničko má středisková,  foto: ČT

Některé filmy vznikly i podle předloh Vladislava Vančury - například Rozmarné léto. Na konci 70. let se v Divadle Járy Cimrmana potkal se Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem. Z jejich spolupráce vzešel třeba oblíbený film Na samotě u lesa. Podle Svěrákova scénáře pak velmi úspěšný film Vesničko má středisková, který byl také nominovaný na Oscara.

"Když jsem mu přinesl scénář, tak mi říkal: je to Zdeňku pěkné, ale je to tuzemák. Netušil, že právě tím, že je to tak české, to bude zahraničí zajímat. Ale on to tušil a neřekl mi to."

Nemám figuru a neumím mluvit, říkal o sobě Menzel, který si zahrál na 80 rolí

Jiří Menzel ve filmu Tlumočník,  foto: archiv Rakouského filmového institutu

Jiří Menzel si v několika filmech i zahrál - ztvárnil dokonce osm desítek rolí. Přesto se za herce nepovažoval, řekl před třemi lety v Českém rozhlase.

"Já především nemám figuru a neumím mluvit. Já mluvím jak čuně a nikdy jsem neměl tu odvahu myslet na to, že budu někdy stát na jevišti, ale chtěl jsem režírovat. Režie je strašně dobré zaměstnání. Herci to udělají za vás a vy máte slávu. Film udělají vaši kolegové a vy pak jezdíte po festivalech."

Menzelům rukopis i herectví jsou nezaměnitelné

Zdeněk Svěrák,  foto: Šárka Ševčíková,  archiv ČRo

Kvality filmového díla Jiřího Menzela a jeho světový ohlas zmiňují čeští politici v příspěvcích, v nichž na sociálních sítích vyjadřují soustrast rodině oscarového režiséra. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že Menzel za sebou zanechal úžasné dílo, které nikdy nepřestane těšit a bavit. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ČTK napsal, že Menzelův filmový rukopis i herectví jsou nezaměnitelné. To potvrzuje i Zdeněk Svěrák.

"Jeho filmy poznáte, i když se nebudete dívat na titulky. On jim dal rukopis, způsob točení, který dovoluje natočit i to, co je podle mě nefilmovatelné."

Na Twitteru se Jiřím Menzelem virtuálně rozloučil třeba režisér Jan Hřebejk, který Menzela mnohokrát označil za svůj vzor a obsadil ho do svého filmu Medvídek. A o úmrtí režiséra píšou i v zahraničí - třeba weby britského Guardianu nebo BBC, ale taky americké New York Times.