Postřižiny Jiřího Menzela těší filmové diváky už 40 let

Postřižiny, foto: ČT

Česká lyrická komedie plná lákavého pěnivého moku a dobré pohody podle proslulé novely Bohumila Hrabala měla premiéru v únoru 1981. Snímek vyvolal mimořádný zájem a ani po letech neztratil na kráse. 

Jaromír Hanzlík a Magda Vášáryová ve filmu Postřižiny,  foto: ČT

Film vypráví o rodině správce pivovaru (ve skutečnosti nevlastního otce Bohumila Hrabala) za první republiky. Sám Hrabal žil v pivovaru v Polné v letech 1915–1919 a poté v Nymburce, kde byl jeho nevlastní otec také správcem pivovaru.

Sled humorně laděných epizod spojených hlavními protagonisty – půvabnou paní správcovou (M. Vášáryová), jejím milujícím manželem Francinem (J. Schmitzer) a jeho bratrem Pepinem (J. Hanzlík), je protkán stále probíhajícím konfliktem snaživého Francina se správní radou, tvořenou představiteli města. Francinovu kariéru ohrožují ztřeštěné kousky hlučného Pepina, naopak do velké míry ji zachraňuje neodolatelný půvab krásné paní správcové, kterému podléhají všichni pánové…

Postřižiny,  foto: ČT

Devátý celovečerní film oscarového režiséra Jiřího Menzela se natáčel v Počátkách a v pivovaru Dalešicích. Přestože námět filmu byl považován za typicky český, dočkaly se Postřižiny značného ohlasu i v zahraničí – jako jeden z mála českých snímků z počátku osmdesátých let byl zakoupen do řady evropských i zámořských distribučních sítí.

klíčové slovo:
  • Výročí týdne

Související