Projekt 100 i letos uvede slavná díla české i světové kinematografie

projekt100_2015.jpg

První ročník Projektu 100 mohli diváci v českých kinech navštívit v roce 1995. Za dvě desetiletí bylo v jeho rámci uvedeno do českých kin 179 filmů a letos se k nim přidají další, které byly tento týden představeny, a ne náhodou, v Muzeu Karla Zemana.

Projekt 100, který divákům předkládá stěžejní díla světové i domácí kinematografie, má za sebou tedy už poměrně dlouhou historii, a zájem o uváděné filmy roste. Potvrzuje to i hlavní dramaturg Jan Jílek.

"V roce 2014 jsme se dostali téměř na 26 tisíc diváků."

Vzrůstá také počet kin, která mají o projekt zájem, doplnila ředitelka pořádající Asociace českých filmových klubů Radana Korená.

"V loňském roce jsme dosáhli na naprosto rekordní číslo v celé historii Projektu 100, kdy si filmy z Projektu 100 dalo do programu 167 kin, což je už opravdu hodně. Na to, že kin spoustu ubylo, tak jsme se dostali na velmi vysoké číslo a velmi jsme přesáhli ty předcházející ročníky. Uvidíme tedy, jak bude projekt 100 úspěšný letos."

Další ročník přehlídky začne 22. ledna, v pražském kině Světozor ji zahájí projekce americké klasiky, Hitchcockova Okna do dvora.

"Ten film prostě nezestárnul. Myslím si, že pokud to pro někoho bude vstup do světa Alfreda Hitchcocka, tak to bude samozřejmě báječné," míní programová ředitelka Iva Hejlíčková. Už z tohoto výběru je patrné, že se organizátoři opět drží svého sloganu "Velké filmy na velkém plátně". A zájemci je uvidí restaurované a v digitální podobě. Oknem do dvora přehlídka teprve začne.

"Pokračovat budeme v březnu oknem evropské klasiky, kde uvedeme, a jsme za to moc rádi, snímek Richarda Lestera Perný den."

Po jednom obyčejném beatlesáckém dni bude následovat Klub rváčů a Zemanův Vynález zkázy. Když se organizátoři přehlídky doslechli, že se film bude rekonstruovat, přišlo jim to podle Hejlíčkové velmi vhod.

Iva Hejlíčková,  foto: ČT24
"My už jsme dlouho přemýšleli o tom, že by ta naše dramaturgie měla také zohlednit děti. Víte, co se nabízí v kinech za dětské filmy...Myslím si, že dát jim možnost podívat se na jiný film, je navýsost chvályhodné. Je to tedy Vynález zkázy, který vstoupí do premiéry na Letní filmové škole. Protože na festivalu pak máme prostor, tak bychom to chtěli pojmout trochu šířeji. Doufáme v návštěvu dcery režiséra Zemana a připravujeme různé doprovodné akce, animační workshopy atd., aby divák neskončil tím, že uvidí krásný film, ale aby se dokázal dostat i do světa Karla Zemana, odnesl si hlubší kontext, hlubší informaci."

"Posledním filmem, kterým zaplňujeme české okno, je Kouř - opus magnum Tomáše Vorla a divadla Sklep, tzv. rytmikál totalitního věku. Jde vlastně možná od nás o takový opožděný dárek k výročí sametové revoluce, protože ten film se natáčel, jak sám Vorel jednou prohlásil, způsobem: dopoledne natáčení, odpoledne revoluční činnost. Do toho filmu se ta velmi specifická doba okolo sametové revoluce otiskuje, "dodal Jan Jílek.

Jednotlivé filmy, budou uváděny do kin postupně, na podzim pak budou do kin distribuovány také jako kolekce.