Létající stroj i ponorka ožívají v novém Muzeu Karla Zemana

Foto: ČTK

Cesta do pravěku, Vynález zkázy či Baron Prášil. To jsou nejznámější filmy Karla Zemana - mistra filmových triků. Teď má v Praze svoje muzeum. Lidé si mohou filmové triky i vyzkoušet, třeba se projít po Měsíci, ovládnout ponorku z Vynálezu zkázy nebo se vznést na létajícím stroji. Na slavnostní otevření přišla i Ludmila Zemanová, dcera slavného režiséra a také 'kluci' z Cesty do pravěku. Ti jsou už dneska sedmdesátníci.

Natáčení Cesty do pravěku,  foto: Muzeum Karla Zemana
Oživlí dinosauři jsou dneska ve filmech normální, ale když se pravěcí ještěři a karbonový prales objevili v roce 1955, byla to senzace. Cesta do pravěku provází už několik generací dětí. Jedná se kombinaci hraného i animovaného filmu a loutky. O čtyři roky později spatřil světlo světa Vynález zkázy, který přinesl Karlu Zemanovi světovou slávu. Byl prodán do 72 zemí a stal se tak nejúspěšnějším českým filmem všech dob. Postupy, které Zeman používal, jsou vyučovány na filmových školách na celém světě. Tajemství jeho triků teď poodhaluje Muzeum Karla Zemana. Je kousek od Karlova mostu v prostorách Saského dvora. Autoři expozice Jakub Fabel a Ondřej Beránek udělali muzeum za půl roku.

"Natočili jsme pamětníky a jejich vzpomínky na práci s Karlem Zemanem a udělali jsme krátké dokumenty, které vysvětlují také život a dílo Karla Zemana. Pak je tady spousta rekonstrukcí a ukázek postupů z filmů. Pojďte se podívat na scénu s mamutem. Tam jsme rekonstruovali, jak byla točena. Odjeli jsme do Zlína na přehradu Fryšták, kde jsme s paní Zemanovou a s panem Hustákem hledali místo, kde to bylo točeno. To místo jsme natočili a je docela vtipné, že tam za kulisou jezdí auta a před obrazovkou, která ukazuje tuto přehradu, jsou přednastaveny kulisy až po mamuta a divák se může podívat, že tato triková scéna funguje a vytváří kulisu pravěku."

Představitelé titulních rolí ve filmu Cesta do pravěku  (zleva) Petr Herman,  Zdeněk Husták a Josef Lukáš s dcerou Karla Zemana Ludmilou,  foto: ČTK
Jak se vám podařilo získat takto atraktivní prostory přímo u Karlova mostu?

"To byla velká náhoda. Přesně v tu dobu, když jsme se bavili o tom, že bychom chtěli muzeum realizovat, tak nás majitelé Saského dvora, rodina Vorlíčků požádala, jestli bychom nevymysleli něco kreativního, jak tento prostor pojmout."

Bylo složité vypátrat herce z Cesty do pravěku?

"Pro nás největší podporou byla spolupráce s paní Zemanovou, dcerou Karla Zemana, která žije v Kanadě. Rozebírali jsme všechny filmy a postupy a přes ni jsme získali i kontakty na herce z Cesty do pravěku a další, se kterými jsme točili vzpomínky."

Muzeem byli nadšeni i herci z Cesty do pravěku, jako třeba Petr Hermann, který hrál Toníka, fotografa výpravy čtyř kluků, kteří se po řece dostali až do pravěku.

Natáčení Cesty do pravěku,  foto: Muzeum Karla Zemana
"To muzeum obdivuji. Je neuvěřitelné, že to dali dohromady za tak krátkou dobu. Navíc ten pán si to zaslouží. On byl hrozně milý. Akorát na štáb byl tvrdý. Ale na nás kluky ne, byl pohodář."

Na muzeum se přišel podívat i Zdeněk Husták, představitel Jendy a Josef Lukáš:

"Já jsem hrál toho Petra, jak ztratil deník. To byl ten, co to všechno téměř zkazil. Ale zase nejmladší Jirka ho našel, takže to dopadlo dobře. Ten karbonský prales, to bylo celé postavené v Hostivařských ateliérech. Ateliér byl kompletně zatopený, tam bylo tak dvacet až třicet centimetrů vody."

Do filmů Karla Zemana se mohou přenést i návštěvníci muzea. Autoři expozice Jakub Fabel a Ondřej Beránek například rozhýbali vážku z Cesty do pravěku a další vynálezy:

"Tady je periskop ponorky, kterým mohou návštěvníci sledovat podmořský souboj ponorek přímo z filmu Karla Zemana. Tady máme létající stroj, na který si mohou děti sednout. Mohou si ho rozhýbat, zamávat křídly a současně si zatočit pozadím a tím vzlétnout a natočit se jako když letí mezi balony až do mraků a následně se zase vrátit zpět na zem."

Zemanova dcera Ludmila,  foto: ČTK
Expozice mapuje i světový úspěch Karla Zemana, jeho ceny, práci a osobnosti, se kterými se setkal. I práci jeho dcery Ludmily Zemanové, která vydala přes 2 miliony knih po celém světě. Při tvorbě muzea velmi pomohla, poskytla i osobní archiv.

"Já jsem to považovala za výtečný nápad. Se svými knížkami jezdím po celém světě a všude znají tátu a jeho filmy a ptali se: proč tam něco takového není? Když přišli s tímto nápadem, tak jsem to považovala za vynikající dar pro děti. Jak jsem viděla na svém vnukovi, ten tady mohl být celý den. Zajímala ho ta zařízení, mechanismy. Je to vynikající nápad, určité ponaučení i inspirace pro dnešní děti. Mohou si udělat fotky nebo vytvořit svůj vlastní film."

Autoři expozice mají s muzeem další plány. K češtině a angličtině přibudou interaktivní čtečky v několika jazycích. O Vánocích vyjdou první tři Zemanovy snímky na DVD. V budoucnu se počítá i s vybudováním malého projekčního sálu a s dalšími triky, které si návštěvníci osobně vyzkoušejí.