Festival Open House navštívily tisíce lidí

Možnosti prohlédnout si některé pražské klenoty i jinak často uzavřené nebo veřejnosti nepřístupné prostory v rámci festivalu Open House využily tisícovky lidí. Jen za první den organizátoři zaznamenali přes 26.000 návštěv, zhruba o třetinu více než loni. Nejvíce lákaly letošní novinky - Vršovická vodárna v Michli, Umělecká zahrada v Nuslích či palác ARA - funkcionalistický palác na rohu Perlové ulice z 30. let 20. století si mnozí pamatují jako obchodní dům Perla.  V rámci festivalu je pro veřejnost otevřených na 80 budov a prostorů. Jsou mezi nimi i některé vládní budovy, třeba Lichtenštejnský, Černínský nebo Petschkův palác

Organizátoři letos chtějí připomenout 150. výročí narození Jana Kotěry, zakladatele české moderní architektury. Festival tak zpřístupnil několik Kotěrových významných pražských projektů, například Trmalovu vilu ve Strašnicích, Laichterův dům na Vinohradech nebo již zmiňovanou Vršovickou vodárnu.

Open House Praha je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide, které se konají ve více než 45 městech po celém světě.