Unikátní saly terreny a grotty kroměřížského zámku čeká restaurování, nejdříve je ale prozkoumají odborníci

Zámek v Kroměříži

Patří k umělecky nejcennějším částem kroměřížského zámku. Jedinečné saly terreny a grotty, tedy přízemní sály a umělé jeskyně, které si zachovaly téměř původní vzhled z doby konce 17. století, čeká v blízké době restaurování. Předcházet mu ale bude odborný průzkum, na kterém se olomoucké arcibiskupství dohodlo s experty z Univerzity Palackého.

Zámek v Kroměříži | Foto: Univerzita Palackého v Olomouci

Saly terreny v přízemí tvoří přechod mezi interiérem zámku a Podzámeckou zahradou. Se svojí bohatou štukovou výzdobou, sochami postav antické mytologie a stropními freskami a přiléhajícími dvěma grottami patří k tomu nejcennějšímu, co kroměřížský zámek nabízí.

V minulosti sloužily jako místo jako místo kulturních a společenských akcí - k občerstvení, banketům, koncertům i k odpočinku. Unikátně vyzdobené prostory se dochovaly v téměř původní raně barokní podobě a podle rektora Univerzity Palackého Martina Procházky je příležitost zapojit se do výzkumu těchto prostor výjimečná.

Memorandum o spolupráci přímo v Kroměříži podepsali rektor univerzity Martin Procházka a olomoucký arcibiskup Josef Nuzík. | Foto: Univerzita Palackého v Olomouci

„Univerzita Palackého pokládá za čest podílet se na vědeckém bádání zaměřeném na výtvarnou podobu této památky a ráda svými odbornými zkušenostmi přispěje k jejímu přesnějšímu poznání, popisu a uchování pro budoucnost,“ uvedl rektor. Připomněl, že akademici a studenti z katedry dějin umění Filozofické fakulty se na studiu uměleckých děl olomoucké arcidiecéze podílejí dlouhodobě.

„Projekt tak naváže na předchozí spolupráci několika partnerů, mezi nimiž právě naše univerzita významným dílem přispěla k poznání mimořádné osobnosti biskupa a mecenáše Karla II. z Lichtensteinu-Castelcorna,“ doplnil.

Nejcennější části zámku

Jedinečnou historickou památku,  která patří mezi nejcennější části Arcibiskupského zámku v Kroměříži,  pomohou prozkoumat a popsat odborníci z Univerzity Palackého. | Foto: Univerzita Palackého v Olomouci

Trojice sal terren a dvě grotty, které nyní budou odborníci zkoumat, pocházejí z druhé poloviny 17. století, právě z období tohoto biskupa, který se po třicetileté válce zasloužil o vybudování zámku v jeho dnešní podobě.

„Saly terreny a grotty se řadí mezi nejcennější části Arcibiskupského zámku a jejich unikátní a poměrně autenticky dochovaná dekorace patří mezi významné památky na evropské úrovni. Vyznačují se rafinovaným ikonografickým programem, využitím cenných materiálů a zejména mimořádnou kvalitou uměleckého provedení štukové a malířské výzdoby,“ popsala vedoucí katedry dějin umění Filozofické fakulty Univerzity Palackého Jana Zapletalová.

Studium grott a sal terren podle ní současně náleží k nejnáročnějším úkolům v uměleckohistorické a památkové praxi. „Neboť kombinuje rozmanité množství uměleckých druhů a materiálů a vyžaduje komplexní mezioborový přístup, který propojuje humanitní a přírodovědné disciplíny,“ doplnila.

Saly terreny a grotty se řadí mezi nejcennější části Arcibiskupského zámku | Foto: Univerzita Palackého v Olomouci

Zpřístupnění návštěvníkům

Saly terreny jsou návštěvníkům zámku přístupné, grotty zatím nikoliv. Průzkum maleb a štukové výzdoby potrvá několik let a návštěvníci budou dokonce moci sledovat páci restaurátorů zblízka.

Grotta | Foto: Univerzita Palackého v Olomouci

„Jako vlastníci stále pronikáme do tajemství kroměřížského zámku a všeho, co v sobě skrývá. Po jeho nejznámějších lákadlech, jako je třeba světoznámý Tizianův obraz, se postupně dostáváme také k záležitostem, o kterých se tolik neví nebo které jsou i docela neznámé, abychom je pak také mohli představit veřejnosti. Jsem přesvědčen, že toto bádání, do kterého se společně s univerzitou pouštíme, přinese mnoho nových a zajímavých poznatků,“ uvedl arcibiskup Josef Nuzík.

Památka UNESCO patří k hlavním českým magnetům pro turisty z tuzemska i zahraničí. Loni zámek navštívilo bezmála 80 tisíc lidí, letos se předpokládá, že by i díky novinkám mohla padnout magická hranice 100 tisíc návštěvníků.

Zámek láká také filmaře - byly zde natáčeny například české pohádky Peklo s princeznou nebo O princezně se zlatým lukem, ale i filmy zahraničních produkcí, především historických. Nejslavnějším dílem je osmi Oscary oceněný film Amadeus Miloše Formana z roku 1984, dále je to třeba dánský snímek Královská aféra, životopisný příběh o Ludwigu van Beethovenovi Nehynoucí láska, remake slavné Angeliky, americký snímek Mladý Indiana Jones, ale taky francouzský seriál Napoleon s Gerardem Depardieu.

V Kroměříži se natáčel i životopisný dokument o ruské carevně Kateřině Veliké nebo výpravný seriál o Marii Terezii.

9
49.300411224365234
17.393535614013672
default
49.300411224365234
17.393535614013672
Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Univerzita Palackého
klíčové slovo:
spustit audio