František Bublan: Policie asi brzo dopadne útočníka z ulice Na Příkopě

Policie v dohledné době zřejmě identifikuje a dopadne muže, který první srpnový víkend granátem v centru Prahy před kasinem Na Příkopě zaútočil na Assafa Abutbula. "Podle posledních zpráv možná až na 90 procent tohoto pachatele umíme identifikovat a bude dopaden," řekl v diskusním pořadu České televize ministr vnitra František Bublan. Podle něj je možné, že muž už je za hranicemi země. "To ale neznamená, že ho nedopadneme," konstatoval s odkazem na mezinárodní kontakty.

Po incidentu, při kterém bylo zraněno 18 lidí, policie nevyloučila, že pachatel atentátu nebyl sám. Zveřejnila také pravděpodobný portrét muže, který vhodil granát na auto Assafa Abutbula, a požádala veřejnost o pomoc při pátrání. Dosud neznámý mladý muž snědší pleti zaútočil první srpnovou neděli po poledni ručním granátem na vůz Abutbulův Jeep Grand Cherokee. Z posádky vozu nebyl nikdo zraněn, lehká zranění ale utrpělo 18 lidí, většinou zahraničních turistů sedících na zahrádce před kasinem. Podle policie šlo na turisticky frekventovaném místě o vyřizování účtů mezi dvěma znepřátelenými izraelskými rodinami, které soupeří o moc v podsvětí.

Podle tisku, který se odkazuje na policejní zdroje, Assaf Abutbul ukončil v Česku veškeré aktivity a zmizel v zahraničí. V půli srpna firma Royal Praha uzavřela všechna tři kasina, která v České republice provozuje. Jedním z nich je kasino v Praze Na Příkopě, před kterým se incident stal.