Galavečer ke 100. výročí založení Československa roztančil Chicago

Jan Hamáček promluvil na chicagském galavečeru ke 100. výročí založení Československa

Chicago a americký Středozápad sehrály při vzniku naší novodobé státnosti klíčovou roli. Bez pomoci průmyslníka a filantropa Charlese Crana, místních Čechoameričanů a dalších přátel by Československo zřejmě nevzniklo. Slavné příběhy připomněl na galavečeru český Generální konzulát v Chicagu. Přijel i první místopředseda vlády a ministr zahraničí Jan Hamáček.

Krajané zakončili oslavy vzniku Československa folklórním festivalem. Neděle tak byla ve znamení dechovky, krojů, tance i amerického burčáku. Jak uslyšíte od Štěpána Sedláčka, do Chicaga se na tradiční Moravský den sjeli milovníci folkloru z celých Spojených států.

Velkému sálu v Lithuanian World Center vévodí podium s kulisou na kterém je namalovaná náves se zvoničkou. A před ní se střídá v tanci a zpěvu přes dvě stě lidí v krojích. Na první pohled by jeden řekl - folklorní festival, kterých se na Moravě koná každý rok mnoho. Ale to by tu nesmělo být tolik amerických vlajek a lidí, kteří spolu mluví anglicky. A přeci je to festival starší, než mnoho jiných na Moravě. To může dosvědčit Lilian Kašpaříková Chorvátová, která se jako malá zúčastnila prvního ročníku.

„První Moravský den byl v Chicagu v Plzeňském parku, to bylo v roce 1939, právě před 2. světovou válkou. Všichni chlapci šli na vojnu, někteří se nevrátili. Tancovala spolu jen děvčata, ale Moravský den vždycky byl".

Jan Škvách přijel do Ameriky v roce 1953.

„A rok na to jsem se přidal k Moravákům. Já jsem takový adoptovaný Moravák, protože jsem přijel z jihozápadních Čech, z okresu Klatovy. Od té doby s nimi spolupracuji, člověk to má v srdci".

Jak se vám tady líbí? Jak to mladí teď vedou?

Galavečer u příležitosti 100. výročí vzniku Československa proběhl na konci září v Chicagu | foto: MZV ČR

„Musíme je pochválit. Máme v klubu hodně členů, 130 nebo 140. Většina už mluví jen anglicky, ale ještě je nás pár, co jsme se narodili v Česku, takže čeština ještě jde. Ale máme českou školu, tam chodí hodně dětí, a vyučujeme český jazyk. Takže pokračujeme dál".

A že festival láká nové generace krajanů, dokazuje i současný organizátor Moravského dne Roman Bobčík, který je předsedou Ústředny moravských spolků v Chicagu. Do USA přijel v roce 1996.

„Neznal jsem tady vůbec nikoho. Nikoho z Čechů, ani z Evropanů. Asi za rok a půl jsem se náhodou ocitnul na jednom z těch festivalů. Tehdy tam vystupovala taneční skupina z Ústředny moravských spolků v krásných podlužáckých krojích. Tenkrát mě to hrozně nadchlo, přihlásil jsem se do kroužku, a začal jsem s nimi tancovat. Moji rodiče by určitě měli radost, že jsem musel přijet do Spojených států, abych vůbec poznal kroje, protože doma jsem se na to vůbec nepodíval. Na své tradice jsou lidé pyšní. Je to lepidlo, které je drží všechny dohromady", říká Roman Bobčík.

Letošní Moravský den je podle něj výjimečný tím, že se konal o týden později než obvykle, aby mohl tak být součástí oslav Dne české státnosti a 100. výročí vzniku Československa pořádaných generálním konzulátem České republiky v Chicagu.

Oslav se zúčastnili potomci významných osobností z doby vzniku republiky


První místopředseda vlády a ministr zahraničí Jan Hamáček ocenil jedinečné osobnosti z řad krajanů, kteří se zasloužili o česko-americké vztahy, a poděkoval všem Čechoameričanům za jejich podporu ČR.

Galavečer u příležitosti 100. výročí vzniku Československa proběhl na konci září v Chicagu | foto: MZV ČR

Mezi třemi stovkami hostů slavnostního galavečera byla řada významných hostů, například pravnučka prvního československého prezidenta Charlotta Kotíková, zástupci rodiny manželky Jana Masaryka Frances Crane, Anton Cermak Kerner, vnuk chicagského starosty Čermáka a syn guvernéra Illinois Otto Kernera, James Lovell, astronaut českého původu, Marcus Mucha, pravnuk Alfonse Muchy a další významné osobnosti.

Chicago se stalo centrem československé a české krajanské komunity, která patří dodnes k nejpočetnějším a nejaktivnějším v USA. Oslavy budou ještě pokračovat první listopadový víkend koncerty České filharmonie a Jana Smigmatora.