Galerie Scarabeus - vše, co chcete vědět o Vánocích

Foto: Zdeňka Kuchyňová

Klub lidové tvorby dbá už 25 let o zachování tradiční lidové výroby. Jeho členky v těchto dnech představují své výrobky na výstavě Tradiční vánoční zvykosloví v galerii Scarabeus.

Stromeček s figurkami z kukuřičného šustí,  foto: Zdeňka Kuchyňová
Dospělí i děti se tu seznámí s předvánočními, vánočními a tříkrálovými obyčeji a předměty. Pokud děti staročeské Vánoce neznají, je to pro ně něco úplně nového, uvedla majitelka galerie Kateřina Ebelová:

"Zajímavé je, že děti milují miniatury. Máme tady třeba dva stromečky, které jsou vysoké asi 20 až 25 centimetrů. V nich jsou figurky dva až tři centimetry vysoké. Ovečky mají nastříhanou srst na úplně miniaturní částečky. Když přijdou děti ze školky, tak stromeček sundáme a jsou úplně unešené. Členky klubu vytvářejí také scenérie, kde jsou panenky z kukuřičného šustí. Je tam třeba panenka, jak paličkuje nebo přede. Připomínáme také techniku malby na skle, což je jedna z tradičních technik, která zdobila chalupy."

Můžou si děti taky něco vyzkoušet?

"Ano. Paní Marta tu bude s nimi vyrábět panenky z makovic a z látky, potom figurky ze sušeného ovoce, budeme tu mít i panenky ze šišek."

Marta Landová a Kateřina Ebelová,  foto: Zdeňka Kuchyňová
"Mě se moc líbí, když děti poznají, že se dá všechno vyrobit z přírodních materiálů, nebo když doma najdou zbytky látek. Všechno se dá využít do těchto ozdobiček a hraček," dodala Marta Landová.

Zvyk barborek umí překvapit

I když si myslíte, že o zvycích kolem Vánoc víte všechno, přesto budete překvapeni. Já třeba netušila, jak složité to bylo s barborkou.

"Když jsem si všechno nastudovala, tak jsem zjistila, že se musí trhat za úsvitu. Každá barborka měla mít ceduličku se jménem mládence, o kterého ta dívka stála. Pak jsem se dočetla další věc, že dívky, které již nebyly panny, tak barborky nesměly mít veřejně vystavené. Schovávaly si je někam na půdu nebo za skříň, aby se jim splnilo přání, že ten správný ženich s tou správnou cedulkou o ně projeví zájem," připomněla adventní zvyk Kateřina Ebelová.

Neuvěřitelné, slámová ozdoba se dá stihnout za pět minut

Betlém vytvořený ze slámy,  foto: Zdeňka Kuchyňová
Předsedkyně Klubu lidové tvorby Alena Samohýlová má na výstavě krásný slámový betlém a slámové ozdoby na stromeček. Ty se zase dostávají do módy. Troška slámy pro zdar do příštího roku a dobrou úrodu nesměla chybět ani na štědrovečerním stole.

"Sláma v životě lidí měla veliký význam. Sice to byl odpadový materiál ze zemědělského prostředí, ale sloužil na vystýlku, vyráběly se z něj užitné předměty jako třeba ošatky, které tu taky vidíte."

Máte slaměné ozdoby také na vánočním stromečku?

"V Praze si dělám větev se slaměnými ozdobami. Do okna dávám slaměný betlém, protože je krásný. Je lehoučký, tak si ho zavěsím před záclonu."

Foto: Zdeňka Kuchyňová
Jak slámu sháníte? Chodíte po poli?

"Ano. Nejde použít sláma, která prošla kombajnem, protože je zlámaná. My potřebujeme hladkou rovnou slámu. Ale otýpka slámy stačí na velké množství."

Jak dlouho trvá výroba ozdoby?

"Kdo to umí, tak mu to netrvá dlouho, stačí pět minut. Kdo to neumí potřebuje třeba celý den. Než se to naučí, tak to přece jen trošku trvá."

Vánoční výstavy jsou v galerii Scarabeus už 20 let

Foto: Zdeňka Kuchyňová
Kateřina Ebelová dělá vánoční výstavy už 20 let. V minulosti představila betlémy, autora České mše vánoční Jana Jakuba Rybu či Marii Fischerovou - Kvěchovou, českou malířku a ilustrátorku. Tentokrát tu jsou kromě exponátů z depozitáře, i věci, které členky klubu čerstvě vyrobily.

Ke stolu si přisedla i Jarmila Maroušová. Spolu s Martou Landovou prozradily, co se jim na výstavě nejvíc líbí:

"Já mám moc ráda betlémy ze slámy, protože sláma má takový vánoční slavnostní lesk. U toho rozjímám a je to moc milé."

"Já teď nevím, co dřív, ale asi těsto v jakékoliv podobě, ať je to slané těsto, vizovické, kynuté, perníček. Stačí k tomu přidat mašličku a je to," dodala Jarmila Maroušová.

Foto: Zdeňka Kuchyňová
Obě tu mají i svůj výrobek. Jarmila Maroušová například kočárky z vlašských oříčků, Marta Landová ráda pracuje s textilem:

"Mám tu betlémek z textilu. A také panenky z makoviček na zavěšení."

A jak se k této výtvarné tvorbě dostaly? Základ byl z domova, prozradila Marta Landová:

"Viděla jsem to dělat doma maminku a babičku. Pak jsem objevila Klub lidové tvorby v 90. letech, tak jsem se přihlásila jako členka, a tam jsem poznala více do hloubky všechny ty zvyky."

Foto: Zdeňka Kuchyňová
"Pocházím z jižních Čech, kde mnoho těch věcí bylo součástí života. Když se pekla na Vánoce vánočka, tak se rozstříhal kousíček těsta a vznikl z toho čertík, postupně se k tomu přidala mašlička, pak se k tomu dala větvička a byla to hezká výzdoba už tenkrát. To v člověku tak nějak rostlo a pak samozřejmě v Klubu lidové tvorby," dodala Jarmila Maroušová.

A jak vypadají Vánoce u organizátorky vánočních výstav Kateřiny Ebelové?



"Máme pražskou a venkovskou variantu. Na chalupě, kde se potom schází celá rodina, je stromeček ozdobený lidovými ozdobami ze slámy, z jablíček, jsou tam pravé svíčky. Za okny jsou perníčky a panenky z kukuřičného šustí. V Praze je to o těch elektrických svíčkách a tradičních skleněných ozdobách, takže máme Vánoce dvojí, což je moc hezké. Děti z rodiny také mají možnost udělat si adventní věnce z různých materiálů, třeba z oříšků nebo šišek."

Výstava končí 10. ledna. Otevřeno tu mají denně kromě vánočních svátků, Silvestra a Nového roku.