Generál Laudon a bitva u Domašova ožije na diorámatu v Novém Jičíně

Dioráma představující bitvu u Domašova v roce 1758, foto: archiv Jaroslava Podmola

Nový Jičín otevře expozici věnovanou generálu Laudonovi. Její součástí bude unikátní dioráma s 500 cínovými figurkami. Bude představovat bitvu u Domašova z roku 1758.

Dioráma představující bitvu u Domašova v roce 1758,  foto: archiv Jaroslava Podmola
Dioráma je speciální model, který se snaží navodit dojem skutečnosti. Na zadní stěně bývá věrně namalováno pozadí, před ním jsou umístěny plastické (3D) modely. V Česku je známé například Maroldovo panoráma Bitva u Lipan nebo Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou v Turnovském muzeum, jehož spoluautorem je Mikoláš Aleš. V Novém Jičíně teď nové dioráma nainstaloval jeho autor Jaroslav Podmol:

"Dioráma představuje bitvu u Domašova v roce 1758, kdy Laudon přepadl pruskou zásobovací kolonu, která směřovala k Olomouci. On ji u Domašova zničil a tím zachránil Olomouc."

Jak je model velký?

"Jeden krát tři metry, což je podle mě jedno z největších dioramat v republice."

Dioráma představující bitvu u Domašova v roce 1758,  foto: archiv Jaroslava Podmola
Jsou tam cínové figurky. Kolik se jich tam vešlo?

"Na tuto plochu jsme dostali přes 455 pěších figurek, pak je tam kolem 60 jízdních figurek a různé doplňky jako vozy v koloně a dělostřelci"

Jak dlouho vám trvala práce na modelu?

"Ty figurky se dělají průběžně. Je to část mé sbírky nebo výroby. Model jako takový mi zabral dva měsíce intenzívní práce. "

Pracoval jste na něm sám nebo vás bylo víc?

Dioráma představující bitvu u Domašova v roce 1758,  foto: archiv Jaroslava Podmola
"Dělám všechno sám. Mám takové pravidlo: co si neudělám sám, za to neručím."

Jak jste se dostal k výrobě cínových figurek?

"Zajímalo mě to už od mládí. Buď jsem je sbíral, nebo jsem je modeloval. Po devadesátém roce jsem si pak udělal živnost."

Proč právě dioráma s generálem Laudonem?

"Generál Laudon má k Novému Jičínu velký vztah. Zemřel tady a bude mít nově postavené muzeum. Je to významná osobnost Nového Jičína, proto se mu tady všichni věnujeme."

Generál Gideon Ernst von Laudon byl v Novém Jičíně na inspekční cestě, když náhle onemocněl a zemřel. Bylo mu 83 let. České země několikrát uchránil před drancováním. Právě studiu historických faktů věnoval před výrobou dioráma Jaroslav Podmol spoustu hodin, aby uniformy vojáků i krajina odpovídaly skutečnosti. Cín, ze kterého jsou vojáci vyrobeni, nekoroduje. Dílo by tak bez dalšího zásahu mělo vydržet i dvě desítky let.

Expozice generála Laudona, jejíž je dioráma součástí, vzniká v Novém Jičíně v domě zvaném U Laudona. Právě zde rakouský generál v roce 1790 zemřel. Otevření interaktivní expozice chystá město na 11. prosince. Na projekt získalo evropskou dotaci přesahující sedm milionů korun. Vojevůdce Laudon byl ve své době nesmírně populární. Písnička o tom, jak "generál Laudon jede skrz vesnici" dokonce zlidověla. Své skladby mu však věnovali i proslulí hudební skladatelé Wolfgang Amadeus Mozart či Josef Haydn.