Generál Obering informoval české politiky o americkém radaru

Zleva: americký velvyslanec v ČR Richard Graber, Henry Obering a premiér Mirek Topolánek, foto: ČTK

Pokud by Česká republika nesouhlasila s vybudováním amerického protiraketového radaru, USA už mají vybrané jiné náhradní země. Během návštěvy Prahy to uvedl ředitel americké Agentury pro raketovou obranu Henry Obering, který přijel české politiky o radaru informovat. Více se dozvíte od Martiny Lustigové.

Zleva: americký velvyslanec v ČR Richard Graber,  Henry Obering a premiér Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Henry Obering se v pondělí sešel s prezidentem Václavem Klausem, senátory a poslanci, přišel na zasedání Bezpečnostní rady státu a jednal i s lídrem opoziční ČSSD Jiřím Paroubkem. Českým politikům vysvětloval, jak radarová základna, kterou Američané chtějí postavit ve vojenském újezdu Brdy, funguje. Podle premiéra Mirka Topolánka by Česko mohlo podepsat smlouvy o umístění radaru na začátku příštího roku. Nejdříve je ale musí ratifikovat parlament a podepsat prezident. "Já odhaduji, že by to mohlo být spíše začátkem příštího roku. Nicméně pevný termín pro to vyjednávání dán není, i když předpokládáme, že ten letošní rok bude především věnován těm negociacím a že by mohly být ty materiály do konce roku připraveny. Ale žádný pevný termín v této chvíli stanoven není," uvedl premiér.

Co by se podle Henryho Oberinga stalo, kdyby Česko na radar nekývlo? "Pokud by se Česká republika rozhodla neumožnit instalaci radaru, nebo Polsko instalaci protiraket, tak jakmile Írán bude mít tyto střely a odpálí je na Spojené státy, tak velký počet těchto střel do Spojených států nedoletí. Spadne třeba i na evropské území,"řekl generál Obering.

Opoziční sociální demokraté trvají na tom, aby americká základna byla součástí systému NATO a aby k otázce umístění amerického radaru bylo vypsáno referendum. Radar se nelíbí ani komunistům. Pokračuje předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek: "Americká strana deklaruje, že probíhají intenzivní rozhovory, jak s partnery v NATO, tak také s Ruskem. Ovšem my nejsme podrobně informováni o hloubce těch rozhovorů, ani o nějakých výsledcích, takže máme k dispozici pouze kusé průběžné zprávy." Henry Obering po setkání s Jiřím Paroubkem řekl, že radar fungující v rámci protiraketové obrany USA by měl Česko ochránit a měl by být součástí širší protiraketové obrany NATO.

Česká politika i po jednání s generálem Oberingem zůstala v otázce umístění amerického radaru na českém území rozdělená a opozice radar nadále odmítá. Lidí, kteří s vybudováním radarové základny nesouhlasí, přibylo. Vznik radaru na českém území si nyní nepřeje 68 procent lidí, což je o sedm procentních bodů více než v únoru. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Případné referendum o této otázce má podporu 77 procent občanů, opačný postoj vyjádřilo 18 procent dotázaných.

S americkými plány na vybudování systému protiraketové obrany v České republice a v Polsku nesouhlasí Rusko. Rozpaky americký záměr vyvolává v Německu - německá kancléřka Angela Merkelová v této souvislosti dokonce varovala před rozdělením Evropy. Obering v Praze uvedl, že v oblasti protiraketové obrany vůči íránskému nebezpečí by se mohly spojit schopnosti NATO, USA i Ruska.