George Robertson je spokojen s přípravami summitu NATO

George Robertson a Václav Havel, foto CTK

Od středy je na oficiální návštěvě v Praze generální tajemník Severoatlantické aliance George Robertson, aby zkontroloval, v jakém stavu jsou přípravy na podzimní alianční summit, který se má uskutečnit v Praze. Po příletu do Prahy povečeřel s prezidentem Havlem a ve čtvrtek ráno si prohlédl klíčové prostory Kongresového centra, kde se listopadová schůzka uskuteční. Zde byl přítomen náš spolupracovník Vilém Faltýnek.

Alexandr Vondra a George Robertson,  foto CTK
"Jsem potěšen tím, co jsem viděl, všechna opatření, která zatím udělala česká vláda, jsou mimořádně dobrá," uvedl generální tajemník NATO George Robertson. "Příprava jde stoprocentně podle plánu a jsem rád, že jednotlivé kousky této skládačky do sebe začínají zapadat,"řekl dále.

Do Kongresového centra se 21. a 22. listopadu sjede 46 představitelů členských zemí NATO a států zapojených do programu Partnerství pro mír. Do Prahy se chystají také demonstranti. Podle odhadů by v ulicích hlavního města mohlo demonstrovat deset až patnáct tisíc především levicových extremistů. K detailům zabezpečení konference se však šéf aliance odmítl vyjádřit.

Alexandr Vondra a George Robertson při prohlídce Kongresového centra,  foto CTK
Podle Robertsona půjde v Praze o historický mezník ve vývoji NATO. Rozhodnutí, která zde budou přijata, budou mít zásadní dopad na další podobu aliance. "Význam nebude pouze v tom, že dojde k rozšíření aliance, ale bude to také summit svou povahou transformační. NATO by se mělo modernizovat, mělo by aktualizovat všechny své procedury a mělo by taky být schopno reagovat na všechna nová bezpečnostní rizika, jakým budeme čelit v 21. století."

Robertson dodal, že transformace by měla směřovat k tomu, aby i v nových podmínkách byla aliance stejně úspěšná v oblasti obrany jako v uplynulých 53 letech. Měla by ale taky mít přímý vliv na vytváření bezpečnostní politiky, aby svět byl lepším a bezpečnějším místem pro život dalších generací.