Göbl se Švejdou představili svůj železničářský snímek ve vlaku

Do vlaku na nádraží pozvali novináře režiséři Pavel Göbl a Roman Švejda, aby jim promítli ukázky z připravovaného filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí. Na jeho scénáři spolupracovali s René Levínským, autorem úspěšné divadelní hry, kterou napsal pod pseudonymem Samuel Königgratz.

Hra vznikla před deseti lety pro královéhradecký soubor Nejhodnější medvídci a měla premiéru ve spolupráci s Divadlem Na tahu a režisérem Andrejem Krobem, Nastudovalo ji i pražské Divadlo v Dlouhé, scény v Karlových Varech a Zlíně. "My ji přepsali a vznikla z toho ještě větší kravina," definoval to Göbl a upozornil, že text využívá autentických výroků z železničářského prostředí. Levínského otec totiž přednostoval v Chlumci nad Cidlinou a autor na nádraží vyrůstal. Premiéra filmu, v němž se objeví například Jaroslav Dušek, Igor Chmela, Jiří Vymětal, Petra Beoková, Roman Slovák a řada autentických železničářů, bude v říjnu.

Snímek vznikl v koprodukci společnosti Endorfilm, České televize a Bontonfilmu za zhruba 20 milionů korun. Poslední záběry byly natočeny o víkendu, vznikaly především na nádraží v Žatci. "Příběh je šílený, my z něj udělali příběh ze života, který alespoň balancuje na hranici reálna. Je o souboji dobra s ještě větším dobrem," řekl Švejda, který je prý při natáčení "přes výtvarno", zatímco jeho kolega "přes herce".