Gorila Kijivu bojuje se zdravotními potížemi, mládě ale krmí

Nemocná gorilí samice Kijivu, matka dvouměsíčního mláděte Tatu, v současné době největší mediální hvězdu pražské ZOO, přidělala o víkendu starosti ošetřovatelům zoo i své gorilí skupině. Kijivu má zřejmě střevní koliku a své mládě přestala načas krmit. Ošetřovatelé proto zvažovali, zda jí mládě odebrat a vyživovat ho uměle. Stav nemocné gorily se ale odpoledne mírně zlepšil a mládě začala kojit. Odebrání mláděte proto zatím není nutné, řekl ČTK vpodvečer ošetřovatel goril Marek Ždánský.

Ošetřovatelé i vedení pražské zoo byli kvůli potížím novopečené gorilí matky v pohotovosti celou noc. Podle ředitele zoo Petra Fejka si ale gorilí skupina v kritické situaci poradila dobře. Péči o mládě v noci převzaly ostatní gorily a Kijivu zřejmě dokonce donutily, aby ho nakojila. Vzorně si podle Fejka počínala zejména dominantní samice Shinda, která mládě nosila, čistila a nespustila z něj oči. Péči si prý na chvíli vyzkoušel i samec Richard a dvouletá sestra mláděte Moja.

Nemocná gorila dostává antibiotika a ošetřovatelé čekají, jak se její zdravotní stav bude vyvíjet. Situaci jim podle Ždánského komplikuje to, že Kijivu téměř nepije, takže ji nemohou antibiotika podávat v pití a musí jí je "nastřelovat" jehlou, což znervózňuje ostatní gorily. "Když se tam objeví ošetřovatel s foukací jehlou, tak samozřejmě ony chytají hysterický záchvat," řekl. Ošetřovatelé proto gorily odpoledne částečně uspali, aby je zklidnili. Kijiva se svým mládětem je nyní oddělená od ostatních goril, aby k ní ošetřovatelé měli snazší přístup. "Je s nimi ale v kontaktu přes mříže. I přesto, že je oddělená, tak zkrátila intervaly kojení a Tatu častěji pije. Je to asi i tím, že začala zabírat antibiotika, řekl Ždánský. Pokud by ale gorila i nadále odmítala pít, hrozila by jí dehydratace a nemohla by ani dál kojit, dodal.

V gorilím pavilonu pražské zoo řeší velké potíže s jejich svěřenci opět po necelém měsíci. V červenci zaměstnanci zoo ve výběhu našli pět jablek se zapíchnutými hřebíky. Kdyby je gorily sežraly, mohly si propíchnout žaludek či střeva a hrozila by jim i smrt.