Moja najde nový domov ve španělském parku Cabárceno

Moja, foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Gorila Moja, první gorilí mládě odchované v pražské zoologické zahradě, se už příští měsíc přestěhuje do Španělska. Nový domov nalezne v přírodním parku Cabárceno. Získá tam partnera, který pochází z volné přírody. Pražská zoo doufá, že s ním Moja přivede na svět geneticky hodnotné potomky.

Moja,  foto: Tomáš Adamec,  Zoo Praha
Moja znamená ve svahilštině 'první'. Patří ke gorilám nížinným, kterých je na světě asi 100 tisíc a jsou ohroženy kácením pralesů. Narodila se v prosinci 2004 a postupem času se stala jednou z celebrit a to díky projektu Odhalení. Každodenní život čtyř dospělých goril a mláděte totiž mohli lidé sledovat i na internetových stránkách Českého rozhlasu více než dva měsíce. Teď už Moja dospěla a vydá se na sever Španělska do parku Cabárceno. Ten vznikl před 20 lety v bizarní krajině vzniklé těžbou železné rudy. Nachází se na ploše 750 hektarů. Jen pro srovnání, pražská zoo má hektarů 60. Jak uvedl pro Radio Praha ředitel zoo Miroslav Bobek, Cabárceno vybral koordinátor Evropského záchovného programu pro chov goril nížinných.

"Volba mě přijde dobrá, v mnoha ohledech téměř ideální. Jak pokud jde o klimatické podmínky v severním Španělsku, tak pokud jde o skupinu, která se teprve utváří. To všechno jsou výhody. Moja je pořád ještě v Praze a až tam bude půl roku či dva, tak teprve bude možné říci, jestli to byla správná volba. Moc bude záležet na pracovnících v Cabárcenu a na tom, aby to nepodcenili."

Park Cabárceno,  foto: Zoo Praha
Moja je zvyklá, že se na ni mluví česky, budou znát pracovníci španělské zoo nějaké pokyny v češtině?

"Tam na ni budou mluvit španělsky, ale předpokládám, že těch pár základních českých slov budou používat. Ten chov goril je nekontaktní a tam bude podstatná i řeč těla ošetřovatelů, výraz a podobně."

Bude si muset Moja vybojovat své místo ve skupině a jaká skupina goril tam bude?

"Určitě bude muset. Já jsem tady mluvil o lidském faktoru, protože to je věc, kterou lze ovlivňovat. To, co ovlivnit nemůžeme je právě přijetí Moji a situaci v té skupině. Jsou tam v tuto chvíli tři jedinci. Samec Niky, kterému je 25 let, pochází ještě z volné přírody. Pak je tam už starší samička také z volné přírody. A potom mladá samička Chelewa, které bude šest let a teď tam má velmi dobré postavení. Dokonce Španělé se o ní zmiňovali jako o královničce. Příchod Moji, která je starší, robustnější, tam určitě vnese nějakou disharmonii a dojde ke sporům o vůdčí postavení mezi Chelewou a Mojou a bude záležet na Nikym, která z těch dvou mladých bude číslo jedna a bude také záležet na tom, která bude mít dřív mládě."

Vy jste sledoval Moju od mala. Tehdy to byla obrovská událost, první gorilátko. Zúčastnil jste se projektu Odhalení, sledoval jste, jak vyrůstá. Máte k ní vybudovaný trochu jiný vztah než k ostatním?

"Určitě. Já jsem Moju prvně viděl, když jí byly tři týdny. Bylo to na Nový rok 2005, když jsem tam šli s rodinou. Potom na podzim začal projekt Odhalení a od té doby je Moja součástí mého života. A to ať už Moja skutečná v době kdy jsem vedl projekt nebo se stal ředitelem zoo, tak potom Moja jako postava literární, protože jsem psal s Terezou Šefrnovou Gorilí pohádky a začali jsme s nimi pracovat v Africe. Čili pro mě a pro mou rodinu je Moja někdo nesmírně blízký. Ve chvíli, kdy jsem se vrátil z Cabárcena ze Španělska a chystali jsme tiskovou konferenci, tak jsem si říkal: já to ještě musím říct doma dětem. A vůbec jsem nevěděl, jak jim to mám říct."

Miroslav Bobek
Moja by do nového bydliště měla odletět speciálním letadlem. Transport by měl stát do 300.000 korun. Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda slíbil, že s jeho zaplacením Praha pomůže. Kromě chovatelů budou nad odchodem Moji pravděpodobně smutnit i členové její pražské tlupy. Chovatelé ale předpokládají, že se s novou situací rychle vyrovnají. V prosinci se totiž do gorilí rodiny narodí další mládě a to Bikiře, která přišla z Belfastu. Příznivci Moji však plánují návštěvu, dodal ředitel zoo Miroslav Bobek.

"Už vím o tom, že spousta lidí se tam chystá. Dokonce fanoušci goril už začali diskutovat o tom, jak si pronajmou letadlo, aby navštívili Moju. Myslím, že čeština bude v Cabárcenu občas docela významně zaznívat."