Nejmladší pražská gorilka se jmenuje Tatu

Gorilí mládě, které se v pražské ZOO narodilo koncem minulého měsíce, už má jméno. Na úvod prázdnin, které školákům začaly pátečním převzetím vysvědčení, tak zoologická zahrada upozornila letní návštěvníky na své momentálně asi největší lákadlo.

Kijivu a Tatu
Měsíční gorilka dostala jméno Tatu. Mluvčí zoologické zahrady v Praze-Troji Vít Kahle vysvětluje, že k tomuto vedly tři důvody: "Je to slovo, které pochází ze svahilštiny a má význam 'třetí', takže chceme tímto způsobem začlenit do pořadí našich gorilích mláďat i mládě, jehož porod nebyl úspěšný. Jak asi posluchači zaznamenali, asi před měsícem a půl se nepovedl porod u samice Kamby. Druhý důvod je, že Tatu lze použít pro obě pohlaví. Zatím pohlaví neznámě, čekáme na výsledky rozboru DNA ze vzorků trusu. Předpokládáme, že během prázdnin se to dozvíme. A za třetí, Tatu je slovem jednoduše komunikativním jak pro tuzemce, tak pro zahraniční návštěvníky, včetně dětí, tak hlavně pro případ budoucího přesunu gorilky do jiné zoo, třeba i do zahraničí."

Jak se mláděti daří?

"Děkujeme za optání, mláděti se daří dobře, dobře prosperuje, Kijiwu jako vzorná matka z něj oči nespustí. Mládě je prakticky pořád s ní. Má i takové srandovní hlasité projevy, je velmi čilé a aktivní, například byl jsem svědkem, když šťáva z pomeranče jí stříkla do oka, tak to dalo velmi hlasitě najevo, velmi sympaticky. Takže mládě se má dobře a jsme tomu rádi."

Kijivu a Tatu,  foto: ČTK
A jak se daří zoologické zahradě z hlediska návštěvnosti, když nabízíte návštěvníkům právě takovéto zážitky?

"Tak určitě pozitivně. Já jsem nedávno hovořil, jak se na zvýšení návštěvnosti projevilo narození gorily Moji před dvěma lety. Tak to bylo téměř o jednu třetinu. Samozřejmě musíme ještě vzpomenout otevření pavilonu Indonéská džungle. Předpokládáme, že i letos narození gorilky pozitivně ovlivní návštěvnost, stejně jako i takový baby-boom, který v zoologické zahradě nastal. Rodí se nám tady mláďata jedno za druhým, ať už to jsou gepardi, tygři sumaterští, medojedi, vlci, želvy... Tak máme radost, že naše chovatelské úspěchy zajímají stále víc a víc lidí. Samozřejmě i dobré počasí v letošním roce, mírná zima a hodně slunečních dnů přispělo k tomu, že - nechci to zakřiknout - ale jedeme na rekord. Mohli bychom překonat rekord z roku 2005, který byl jeden milion dvě stě dvanáct tisíc návštěvníků."

V souvislosti s pavilonem goril a oblíbenými mláďaty si mluvčí pražské zoo pochvaloval také multimediální projekt Českého rozhlasu s názvem Odhalení, který zpopularizoval zdejší chov a přinesl o něm široké veřejnosti spoustu informací a jistě také zážitků. A který navíc směřuje k záchraně goril nížinných v jejich původním prostředí.

"Jedním ze základních smyslů fungování projektu Odhalení byla společná dohoda, že příjmy pocházející z merchandisingu, z prodeje triček, z prodeje suvenýrů, z prodeje videokazet s projektem Odhalení, tak část výtěžku jde na gorilí záchrannou stanici v Africe, která se jmenuje Limbe."